Protesti
241

Demobilisani borci četvrti dan pred Vladom FBiH: Nemamo mi o čemu pregovarati

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa demobilisanih boraca četvrti dan protestuje ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Oni i dalje odbijaju da uđu na sastanak s predstavnicima izvršne vlasti, poručujući kako nemaju o čemu pregovarati.

U povodu okupljanja demobilisanih boraca pred zgradom Vlade, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH u utorak je saopćilo da je u okviru svojih zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja preduzelo više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

"Mi smo ih pozvali prvog i drugog dana da uđu, ali oni ne žele. Poziv je i dalje otvoren", kazali su iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

Jedan od demonstranata Izudin Muslimović iz Viteza kazao nam je da su se borci okupili da bi nešto ostvarili. Kako kaže, on je otac dvoje djece koje školuje, a već 22 godine nalazi se na birou.

"Od čega da živim? Snalazim se i to znate kako se snalazim, radi ovome, radi onome, a država ništa. Dječiji doplatak nikad nisam imao. Usvojen je Zakon o demobilisanim borcima, ali mi nemamo nikakva prava. Svaki kanton svoju politiku vodi", rekao je Muslimović.

Ističe da je mnogo boračkih organizacija u FBiH i da se taj problem mora rješavati, pri tome se pitajući šta će u FBiH šest organizacija za borce.

"Ovdje ćemo ostati dok ne budu ispunjeni naši uslovi. Nadamo se da će doći još demobilisanih boraca i ja ih pozivam da dođu", kazao je Muslimović.

Jedan od demobilisanih boraca iz Travnika rekao nam je da demonstranti samo čekaju da se gospodin (ministar Salko Bukvarević) pojavi i kaže šta je.

"Nemamo mi šta pregovarati. Sve ima napisano pred sobom i neka izađe i obrati se ljudima. Ne odustajemo od protesta", rekao je Muslimović.

Grupa demobilisanih boraca iz Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula u Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i drugi demobilisani borci.

Traže pravo na borački dodatak i uspostavljenje jedinstvenog registra boraca, ali pregovore odbijaju treći dan.