Protest
0

Demobilisani borci blokirali granični prijelaz Izačić

FENA
GP Izačić
GP Izačić
Nakon jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona nekoliko stotina članova Jedinstvene organizacije boraca iz Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe i Bužima provelo je noć nadomak graničnog prijelaza Izačić.

Na taj način pokušavaju od nadležnih institucija ishoditi pet zaostalih naknada po osnovu nezaposlenosti te imenovanje ministra za pitanja boraca. Vršilac dužnosti ove funkcije u Vladi USK-a Mirsad Vojić danas je razgovarao s demobilisanim borcima i obećao što hitnije ispunjenje njihovih zahtjeva.

On je podržao bivše branitelje u ostvarenju njihovih prava, ali i naglasio da rješenje problema nije blokada graničnog prijelaza, te da će što prije uputiti akt Federalnoj vladi da se iznađe rješenje za isplatu zaostalih naknada.

Protesti i blokada Graničnog prijelaza Izačić bit će nastavljeni sve dok nadležne institucije kantonalne i federalne vlade ne udovolje našim zahtjevima, jednoglasni su demobilisani borci koji su noć proveli pod vedrim nebom.

Blokada Graničnog prijelaza Izačić paralizirala je saobraćaj prema Republici Hrvatskoj. Oko 50 šlepera od sinoć čeka na prelazak granice, međutim demobilisani borci ne odustaju.