Postignut maksimum
112

Demobilisani borci: 50 miliona KM godišnje su dio rješenja, imamo još zahtjeva

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica prihvatila je Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru. Demobilisani borci poručili su da je postignut maksimum koji se u datom trenutku mogao postići.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zaduženo je da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadleženosti federalnih i kantonalnih vlasti, i da ga potom Vladi Federacije BiH dostavi na razmatranje.

Nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su sredstva od 50 miliona KM godišnje.

Predstavnici četiri udruženja demobilisanih boraca su, nakon što je prihvaćen izvještaj, poručili da je usvajanje izvještaja jedan maksimum koji je mogao biti postignut u datom momentu.

"U zakonu je tačno precizirano da će se na godišnjem nivou izdvajati 50 miliona KM. To treba da se posmatra kao jedan dio integralnog dogovora definisanog skupa sa zaključcima koje smo mi usvojili. Kroz ove zaključke mi ćemo u budućnosti probati iznijeti i doći do jednog integralnog rješenja za sve demobilisane borce. Važni su nam ovi zaključci i njihova realizacija u budućnosti", poručili su demobilisani borci.

Članovi radne grupe su, kako je to istaknuto, dogovoili da primjena zakona umjesto 1. oktobra bude 1. jula.

"Taj akt ćemo danas zvanično uputiti", poručili su borci.

Miroslav Škoro iz Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata istakao je da prijedlog i nacrt na kojem su radili konačno treba da ugleda svjetlo dana i da se tiče najugroženijih boraca.

"Zakon nije idealan, mi se nadamo da ćemo ga u budućnosti doraditi. Ljudi su već 8-9 godina bez ikakvog zakona. Mi smo jedinstvenog stava", poručio je Škoro.

Hamza Krkalić iz Kampa heroja je kazao da su se borci uspjeli kanalisati u same institucije i da mu je drago da su sa četiri saveza usaglasila stvari i da su izašli sa zaključcima.

"Zatražili smo i dobili registar, i on je ušao u formu za kakvu smo se mi borili. Možemo reći da smo zadovoljni kad je riječ o tom dijelu. Nismo zadovoljni kad je riječ o drugoj tački dnevnog reda a to je borački dodatak", rekao je Krkalić.

Poručio je da su zadovoljni i da idu dalje.

Borci su također poručili kako su zadovoljni boračkim registrom jer je razdvojen borbeni od neborbenog dijela, onako kako su oni tražili.