Sedmi dan protestuju
4.7k

Demobilisane borce ispred Vlade FBiH posjetili navijači FK Sarajevo: Ovo je i naša borba

Dž. Č.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Grupa ogorčenih demobilisanih boraca već sedmi dan protestuje ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje namjeravaju ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Traže pravo na borački dodatak te uspostavljanje jedinstvenog registra boraca u BiH.

Danas su ih posjetili navijači fudbalskog kluba Sarajevo. Donijeli su im hrane i higijenske potrepštine.

"Uz vas smo do kraja. Ovo je naša borba kao i vaša", poručili su navijači FK Sarajevo demobilisanim borcima nakon što su saslušali njihove probleme.

Demobilisani borci već šest dana odbijaju pregovore s federalnim vlastima. Kako kažu, nemaju o čemu pregovrati, samo žele da se ispune njihovi zahtjevi.

"Ovo okupljanje tiče se i onih koji su umrli poslije rata, tiče se i invalida te svake šehidske porodice i maloljetnog borca. Želimo jedinstven spisak boraca kako bi se drugi prestali kititi našim perjem", kazala je Edina Džindo u ime okupljenih boraca na čije riječi su svi počeli uzvikivati: "Tako je, tako je".

U našoj zemlji registrovano je 1.661 boračka organizacija. Demoblisani borci ispred zgrade Vlade FBiH traže osnivanje jedne organizacije u kojoj će svi biti obuhvaćeni.

"Bila je jedna regularna Armija RBiH i zbog toga nam treba i jedna boračka organizacija", dodala je Džindo.

Pored mjesečne naknade od 326 KM, u visini minimalne penzije u FBiH, demobilisani borci traže i borački dodatak.

"Naš ministar je malo pobrkao lončiće. Borački dodatak nije za onoga ko nema primanja. Borački dodatak je za svakog borca", naglasila je Džindo.

Podsjećamo, demobilisani borci počeli su protestovati ispred zgrade Vlade FBiH 12. juna. Većina ih je iz Teočaka, Zavidovića, Tuzle i drugih mjesta prepješačila put do Sarajeva.

Ni pored hladnih noći i kiše, oni poručuju kako ne namjeravaju skloniti šatore i otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi.