Zbog "izbora" u Stocu
103

Demir Mahmutćehajić: Nema prava ni pravde, sud u Čapljini je sud Herceg-Bosne

Klix.ba
Demir Mahmutćehajić
Demir Mahmutćehajić
Na sudu u Čapljini 7. januara provedena je završna riječ odbrane u slučaju Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović. Oni su optuženi za rušenje izbornog procesa u Stocu 2016. godine, a prvostepena presuda bit će izrečena u petak u 14 sati.

Demir Mahmutćehajić za Klix.ba kaže kako je ogorčen sa svim te da ne očekuje da će biti zadovoljni pravno, ni pravda u ovome slučaju.

"Jučer je bila završna riječ odbrane, a presuda će biti u petak u 14 sati. Ja sam ogorčen i razočaran sa svim jer su davno od nas svi digli ruke. Ne očekujem, ni pravo ni pravdu, jer Sud Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Čapljini će odlučiti i donijeti presudu", kazao je Mahmutćehajić za Klix.ba.

Na glavnom pretresu predmeta 17. decembra 2019. godine na Općinskom sudu u Čapljini je kazano kako su oni nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke, te je za njih tražena zatvorska kazna.

Neredi u Stocu su se dogodili u oktobru 2016., kada je, kako se navodi spomenuta trojka prekinula izborni proces revoltirana navodnim izbornim manipulacijama.

On su tada, kako se dalje navodi pokupili i pobacala izborne kutije, te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića. Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika na ponovljenim izborima nije bila dozvoljena kandidatura.