{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu

F
30.11.2012. u 11:52
1
1
Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu
1
Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Jajce, na tri lokacije, deminirano je 70.000 metara kvadratnih površine, dok je u razvoj turizma uloženo više od 30.000 KM. Ove aktivnosti su realizirane putem projekta uređenja desne obale Plivskih jezera pod motom "Jajce je slobodan grad" koji su zajednički implementirale Općina Jajce i Handicap International
Riječ je o uređenju i opremanju vidikovca i kupališta, što je podrazumijevalo postavljanje info panoa na Velikom i Malom Plivskom jezeru, rasvjete jednog dijela ovog lokaliteta, te mobilijara, odnosno klupa i prostora za okupljanje.

Aktivnosti uređenja desne obale Plivskih jezera implementirane su u okviru projekta "Protuminska akcija, zagovaranje i promocija pomažu razvoju turstičkih potencijala u Bosni i Hercegovini" koji je sufinansiran sredstvima Handicap Internationala, Kneževine Monako i Općine Jajce.

Osnovni cilj projekta je podržati razvoj turističkih potencijala smanjenjem rizika od mina i njihovog uticaja na socio-ekonomski razvoj, a Plivska jezera su prioritet razvojne strategije Općine Jajce i turističkog akcionog plana.

"Upravo je rješavanje opasnosti od mina misija Handicap Internationala u BiH i od 1994. godine mi je nastojimo umanjiti, a u pojedinim slučajevima u potpunosti otkloniti. Jajce ima velike turističke potencijale i ovim projektom mi smo ih pokušali približiti svim posjetiocima, ali i građanima grada Jajca", istakla je šefica misije Handicap International za jugoistočnu Evropu Almedina Musić i naglasila zadovoljstvo onim što je u okviru projekta dobilo Jajce.

"Urađeno putem ovoga projekta promovira turističku ponudu, prirodne resurse i historijsku baštinu grada Jajca i sastavni je dio turističkih potencijala Jajca", kazao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan i uputio riječi zahvalnosti Handicapu na tome što je prepoznao potrebe grada Jajca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: