|

Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu

Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu
1
F
FENA
30.11.2012. u 11:52
1
komentara
1

dijeljenja
Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Jajce, na tri lokacije, deminirano je 70.000 metara kvadratnih površine, dok je u razvoj turizma uloženo više od 30.000 KM. Ove aktivnosti su realizirane putem projekta uređenja desne obale Plivskih jezera pod motom "Jajce je slobodan grad" koji su zajednički implementirale Općina Jajce i Handicap International
Riječ je o uređenju i opremanju vidikovca i kupališta, što je podrazumijevalo postavljanje info panoa na Velikom i Malom Plivskom jezeru, rasvjete jednog dijela ovog lokaliteta, te mobilijara, odnosno klupa i prostora za okupljanje.

Aktivnosti uređenja desne obale Plivskih jezera implementirane su u okviru projekta "Protuminska akcija, zagovaranje i promocija pomažu razvoju turstičkih potencijala u Bosni i Hercegovini" koji je sufinansiran sredstvima Handicap Internationala, Kneževine Monako i Općine Jajce.

Osnovni cilj projekta je podržati razvoj turističkih potencijala smanjenjem rizika od mina i njihovog uticaja na socio-ekonomski razvoj, a Plivska jezera su prioritet razvojne strategije Općine Jajce i turističkog akcionog plana.

"Upravo je rješavanje opasnosti od mina misija Handicap Internationala u BiH i od 1994. godine mi je nastojimo umanjiti, a u pojedinim slučajevima u potpunosti otkloniti. Jajce ima velike turističke potencijale i ovim projektom mi smo ih pokušali približiti svim posjetiocima, ali i građanima grada Jajca", istakla je šefica misije Handicap International za jugoistočnu Evropu Almedina Musić i naglasila zadovoljstvo onim što je u okviru projekta dobilo Jajce.

"Urađeno putem ovoga projekta promovira turističku ponudu, prirodne resurse i historijsku baštinu grada Jajca i sastavni je dio turističkih potencijala Jajca", kazao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan i uputio riječi zahvalnosti Handicapu na tome što je prepoznao potrebe grada Jajca.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...