{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu

F
30.11.2012. u 11:52
1
1
Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu
1
Deminirano 70.000 m2 obale Plivskih jezera u Jajcu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Jajce, na tri lokacije, deminirano je 70.000 metara kvadratnih površine, dok je u razvoj turizma uloženo više od 30.000 KM. Ove aktivnosti su realizirane putem projekta uređenja desne obale Plivskih jezera pod motom "Jajce je slobodan grad" koji su zajednički implementirale Općina Jajce i Handicap International
Riječ je o uređenju i opremanju vidikovca i kupališta, što je podrazumijevalo postavljanje info panoa na Velikom i Malom Plivskom jezeru, rasvjete jednog dijela ovog lokaliteta, te mobilijara, odnosno klupa i prostora za okupljanje.

Aktivnosti uređenja desne obale Plivskih jezera implementirane su u okviru projekta "Protuminska akcija, zagovaranje i promocija pomažu razvoju turstičkih potencijala u Bosni i Hercegovini" koji je sufinansiran sredstvima Handicap Internationala, Kneževine Monako i Općine Jajce.

Osnovni cilj projekta je podržati razvoj turističkih potencijala smanjenjem rizika od mina i njihovog uticaja na socio-ekonomski razvoj, a Plivska jezera su prioritet razvojne strategije Općine Jajce i turističkog akcionog plana.

"Upravo je rješavanje opasnosti od mina misija Handicap Internationala u BiH i od 1994. godine mi je nastojimo umanjiti, a u pojedinim slučajevima u potpunosti otkloniti. Jajce ima velike turističke potencijale i ovim projektom mi smo ih pokušali približiti svim posjetiocima, ali i građanima grada Jajca", istakla je šefica misije Handicap International za jugoistočnu Evropu Almedina Musić i naglasila zadovoljstvo onim što je u okviru projekta dobilo Jajce.

"Urađeno putem ovoga projekta promovira turističku ponudu, prirodne resurse i historijsku baštinu grada Jajca i sastavni je dio turističkih potencijala Jajca", kazao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan i uputio riječi zahvalnosti Handicapu na tome što je prepoznao potrebe grada Jajca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: