BiH
0

Demarš ambasada Srbiji zbog izjava o Lajčakovim mjerama

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Velika Britanija, Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Italija uručile su u utorak srbijanskom ministru vanjskih poslova demarš zbog izjava Beograda o mjerama Miroslava Lajčaka.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Steven Wordsworth i predstavnici ostalih ambasada uručili su demarš svojih vlada ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću, prenio je B-92.

"U demaršu uručenom poslijepodne izražava se protest zbog nedavnih izjava povodom pokušaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka da izmijeni određene ustavne elemente u BiH", precizira se u saopćenju MVP-a.

Tokom susreta, dodaje se, predstavnici navedenih ambasada u Beogradu iznijeli su i zamjerke zbog izjednačavanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kao i poistovjećivanja odnosa između BiH i Republike Srpske sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Jeremić je ponovio, navodi se u saopćenju MVP-a, "punu opredijeljenost Srbije ka poštovanju Dejtonskog sporazuma i svih njegovih elemenata, koji su garant ravnopravnosti dvaju entiteta i svih triju naroda u BiH".