Zavod za javno zdravstvo FBiH
0

Demantirali navode vezane za DTPr vakcine i najavljuju tužbu

FENA
Predstavnici Federalnog zavod za javno zdravstvo demantirali su danas navode direktorice nevladine organizacije "SOS telefon" Jagode Savić kojima se implicira da vakcine DTPr ugrožavaju živote djece u BiH i istaknuli da se tako dezavuira javnost i narušava proces imunizacije kao najboljeg preventivnog programa kojim se štite djeca od zaraznih bolesti.

Direktor Zavoda Zlatko Vučina najavio je danas, na pres konferenciji upriličenoj tim povodom, da će od resornog federalnog ministra zatražiti da bude pokrenuta tužba protiv Savić, te da će ukoliko on to ne uraditi, tužbu pokrenuti Zavod "jer ona svojim postupcima ugrožava zdravlje naše djece".

Kao direktor, ljekar ali i otac djece koja su redovno vakcinisana istaknuo je vrijednost imunizacije i činjenicu da su moguće postvakcinalne reakcije u vidu bola, crvenila ili povišene tjelesne temperature, ali i teže komplikacije (upala mozga).

"Međutim, mnogo veća je korist koja se postiže procesom imunizacije u cijelom svijetu, dok se komplikacije javljaju kao sporadični slučajevi", kazao je on.

Federalni epidemiolog Jelena Ravlija pojasnila je da je u FBiH program imunizacije obavezan, a tim programom obuhvaćeno je vakcinisanje djece protiv deset zaraznih bolesti.

Pojašnjeno je da postoji proces prijave nus pojava, koju rade ljekari, kod djece koja prime vakcine nakon čega slijedi procedura praćenja, ali da slučajevi o kojima se govori nisu prijavljeni.

Predstavnici Federalnog zavoda za javno zdravstvo govorili su o sigurnosti vakcina koje su se koristile i koriste u programu imunizacije u FBiH i naglasili da se uzročno posljedična veza između DTPr vakcine i trovanja živom kod djece ne može utvrditi na nalazu urina kako se to tvrdi.

"Nalazi koji se daju u javnost služe samo za dezavuiranje i dezinformiranje javnosti. Postavlja se pitanje dobrih namjera", istaknuto je.

Vakcinu DTPr (difterija, tetanus, veliki kašalj) djeca primaju u periodu od drugog do šestog mjeseca života, a "spornu" vakcinu djeca su primila 2002. godine. Radi se o pošiljci od 82.000 doza vakcina što ih je u FBiH, sa svim potrebnim garancijama, 2002. godine donirao UNICEF. Do kraja te godine potrošeno je 13.000 doza tih vakcina nakon čega je prekinuto njihovo korištenje "jer jedan paketić nije imao metalni poklopac". Preostala količina doza koje nisu iskorištene, propisno je - uništena, rečeno je danas,

U toku pres konferencije pojavila se Jagoda Savić koju su sudionici zamolili da napusti prostoriju. Ona je novinarima nakon pres konferencije kazala da je vakcinacija još uvijek najbolji način zaštite zdravlja djece, te da je "namjeravala predstavnicima Zavoda predočiti potrebnu dokumentaciju o oboljeloj djeci i ukazati da je toj djeci i njihovim obiteljima potrebna njihova pomoć".