Francuski ambasador
19

Delmas: BiH ima evropsku perspektivu, zvaničnike ohrabrujem na putu reformi

A. K.
François Delmas (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini François Delmas ovih dana boravi u posjeti Tuzlanskom kantonu, a u prvom razgovoru s premijerom Irfanom Halilagićem otvorena je mogućnost za unapređenje obrazovnog sistema, kao i privrede u ovom dijelu naše zemlje.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas se po prvi put sastao s francuskim ambasadorom u našoj zemlji Françoisom Delmasom, a tom prilikom je razgovarano o zajedničkoj saradnji na polju privrede, obrazovanja i kulture.

"Tokom sastanka je prezentovano sve ono što jeste Tuzlanski kanton, uz njegov značaj u Federaciji BiH, sa naglaskom na privredu. Kroz razgovor smo pokušali detektovati zajedničke intersesne tačke, odnosno ono gdje bismo mogli uspostaviti saradnju između Tuzlanskog kantona i Ambasade Republike Francuske u BiH", kazao je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

A prvi zajednički projekat se ogleda u inkorporiranju francuskog jezika u obrazovni sistem Tuzlanskog kantona.

"Poznavanje jezika je važno za jačanje veza između zemalja. Sutra ću se sastati s ministrom obrazovanja TK i rekotoricom Univerziteta u Tuzli te ćemo konkretnije razgovarati o tome. Francuska je veoma sretna jer će u ovom kantonu imati svog partnera i jer će ostvariti saradnju u oblasti jezika i kulture", istaknuo je Delmas.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Njegov od sljedećih koraka je razgovor s francuskim i evropskim agencijama u kontekstu uspostave privredne saradnje sa Tuzlanskim kantonom koji ima izuzetmo velike potencijale.

"Tuzlanski kanton Francuskoj može ponuditi prije svega potencijale Međuarodnog aerodroma u Tuzli. Bez obzira na sve probleme sa kojima se suočavamo, vidimo naš aerodrom kao regionalni cargo centar. Tu sam ideju prezentovao ambasadoru, navodeći geografski položaj na koje se on nalazi", istaknuo je Halilagić, koji je ukazao i na važnost rješavanja problema putne blokade u kojoj se ova regija naše zemlje nalazi.

S druge strane, govoreći o evropskom putu BiH, francuski ambasador je naveo da naša zemlja ima tu perspektivu.

"Francuska podržava tu perspektivu, a podržala je i dodjelu kandidatskog statusa BiH. Podržava sve reforme koje se trebaju ovdje provesti te bh. zvaničnike ohrabrujemo na tom putu. To je za nas veoma bitno, kako bismo osigurali da BiH sa nama dijeli zajedničku evropsku sudbinu", zaključio je Delmas.

Delmas je prije sjedišta Vlade TK posjetio Gradsku upravu Tuzle u kojoj se sastao sa čelnikom grada Zijadom Lugavićem i njegovim saradnicima.