Vjerovali ili ne
59

Delimustafić danas nakon šest godina od podizanja optužnice konačno izlazi pred sud

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas bi trebao biti održan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Alije Delimustafića i ostalih optuženih. Time bi značilo da bi, nakon šest godina od potvrđivanja optužnice, suđenje u jednom od najsloženijih predmeta i počelo.
Delimustafić, 37 osoba i osam firmi optuženi su za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, povredu zakona od sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevaru te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Uhapšeni su u okviru akcije "Pravda" koju je provela Federalna uprava policije 2017. godine.

Prvooptuženi Delimustafić je iz pritvora izašao 2019. godine, uz kauciju vrijednosti od milion KM. Od tada se brani sa slobode, a njemu se na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo

Ono što je interesantno i specifično za ovaj sudski predmet jeste da je zbog broja optuženih lica, što fizičkih što pravnih, jedan od najsloženijih predmeta Kantonalnog suda Sarajevo. Upravo je i to jedan od razloga što je glavni pretres u ovom slučaju odgađan čak 51. put.

Također, ono po čemu definitivno ovaj predmet možemo izdvojiti jesu i troškovi koji su utrošeni za suđenje koje još nije ni počelo. Kako su ranije saopćili iz Kantonalnog suda, utrošeno je skoro pola miliona KM. Iz KSS su tada napomenuli da se navedeni troškovi zbirno odnose na sve radnje preduzete u fazi istrage, fazi prethodnog saslušanja i fazi glavnog pretresa.

Glavni pretres je za danas zakazan s početkom od 12:30 sati, a predsjedavajući sudskog vijeća je sudija Igor Todorović.