BiH
0

Delić: U 2007. eko policajci registrirali 12.500 prekršaja u KS-u

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U 2007. godini djelatnici eko-policije registrirali su 12.500 prijava koje se odnose na parkiranje na zelenoj površini, uništavanje parkovnog mobilijara, sadnica i rastinja u Kantonu Sarajevo, kazao je Feni direktor JKP "Park" Osman Delić.

Sve ove prijave proslijeđene su komunalnoj inspekciji i bit će upućene na daljnji postupak.

"Konstantno apeliramo na građane da ne ostavljaju otpad na zelenim površinama, a za uređenje dijelova oko zgrada koje nisu u našoj nadležnosti već upravitelja zgrada, čak i nudimo pomoć ukoliko građani samoinicijativno krenu u akcije uređenja", izjavio je Delić.

Najveći broj problema radnici "Parka" bilježe na Dobrinji gdje su smetljarnici (prostori između zgrada namijenjeni za odlaganje smeća) nerijetko pretvoreni u privatne radnje.

-Problemi s održavanjem parkovskog mobilijara su više nego očigledni, kaže Delić.

"Počupane i razbijene tek postavljene klupe naša su svakodnevnica. Ista je stvar i sa sadnicama koje su nerijetko iščupane i ugažene", objašnjava Delić.

Kako se boriti protiv toga? Delić smatra da je edukacija primarna u podizanju ekološke svijesti. Tako će ove godine "Park" u suradnji s eko sekcijama škola na području KS-a pokrenuti akciju "Nagrađujemo najljepše uređeno školsko dvorište".

"Park" će i s prvim proljetnim danima očistiti sve zelene površine od otpada koji se nataložio u toku zimskog perioda te obnoviti cvjetne zasade u parkovima te stabla u alejama u KS-u. Bit će popravljen i stavljen u funkciju parkovski mobilijar te uređena dječija igrališta.