Nakon objave snimka
118

Delić: Treba ispitati krivičnu odgovornost radnice, direktora Zavoda Pazarić pa i mene

A. Ku.
Delić: Svi trebaju snositi odgovornost (Foto: D. S./Klix.ba)
Delić: Svi trebaju snositi odgovornost (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što su objavljeni snimci zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić ministar za rad i socijalnu politiku Federacije BiH Adnan Delić je na konferenciji za novinare informisao javnost o poduzetim i narednim aktivnostima.
Kako je kazao uposlenica Zavoda Pazarić koja je maltretirala štićenika je sve priznala te je zatraženo da ona, između ostalog, dobije otkaz, što se u međuvremenu dogodilo.

"Zavod će dobiti u toku dana dopis u kojem ministarstvo striktno zahtjeva disciplinsku odgovornost osobe koja na snimku udara štićenika u Zavodu Pazarić i da dobije otkaz bez otkaznog roka, jer je grubo prekršen Zakon o radu", rekao je Delić i dodao da traži krivičnu odgovornost uposlenice te je prijava podnesena.

Od nadležnih institucija traži da ispitaju sve okolnosti maltretiranja i zlostavljanja štićenika.

"Zahtjevamo odgovornost svih koji su uključeni u gnusni događaj, to podrazumijeva odgovornost mene kao resornog ministra, diretora Zavoda, šefica i svih uključenih u ovaj predmet", istakao je Delić.

S obzirom na to da je FBiH osnivač pet ustanova socijalne zaštite zatražene su informacije o stanju videonadzora u svim ustanovama te je najavio da će biti uspostavljen videonadzor u trajanju od 24 sata.

"Uputili smo zahtjev da sve ustanove pošalju sve aktivnosti koje su preduzele u svrhu preventive ovakvih i sličnih događaja", naveo je Delić.

Rekao je da je upućena inicijativa Ministarstvu pravde FBiH da se osnuje inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi vršio nadzor u socijalnim ustanovama. Inspektorat je ranije postojao te kaže da ne zna zašto je ukinut.

Rekao je da se pogrešno protumačilo da traži odgovornost osobe koja je napravila snimak.

"Svi trebaju da snose odgovornost pa i sam ministar. Kao čovjek sam htio da kažem da mi nije u redu da neko snima i da ne kaže da prestane nasilje. Puno važnije je bilo da se ovaj događaj spriječio nego da se snimio", istakao je.

Naglasio je da je zahtjev resornog ministarstva Zavodu jasan precizan i da traže da radnica dobije otkaz.

"Što se tiče krivične odgovornosti nećemo odustati od nje i idemo do kraja, sve osobe trebaju krivično da odgovaraju, uključujuči i mene ukoliko imam bilo kakvu krivičnu odgovornost u tom procesu", rekao je Delić.