Zabrinjavajuća retorika
45

Delić traži od Tužilaštva BiH da zaštiti žrtve ratnog silovanja od uznemiravanja zvaničnika iz RS-a

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zahtijeva neodložno djelovanje Tužilaštva BiH u zaštiti žrtava ratnog silovanja od uznemiravanja i to kao resorno ministarstvo kojem je obaveza zaštita civilnih žrtava rata.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjeća da je, u skladu s članom 11. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Ministarstvo dužno starati se o zaštiti civilnih žrtava rata, posebno osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje ili silovanje uslijed neposredne ratne opasnosti.

"Osim što nam je zakonska obaveza, Ministarstvo rada i socijalne politike osjeća i duboku ljudsku obavezu brinuti se o najboljem interesu i zaštiti žrtava ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja, posebno jer su to žrtve koje o svemu što su preživjele uglavnom šute i sa svim što su proživjele žive u tišini i tihom bolu", dodao je ministar.

Ministarstvo je 22. aprila zaprimilo dopis Udruženja žrtava rata Foča 92-95., u kojem se izražava zabrinutost zbog retorike Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

Prijetnje koje dolaze od nosilaca vlasti u Republici Srpskoj su neprihvatljive i potiču nasilje i mržnju prema žrtvama rata.

S ciljem zaštite ove osjetljive populacije, Ministarstvo zahtijeva hitno djelovanje Tužilaštva BiH u postupcima koji se odnose na krivične prijave protiv Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

Podrška žrtvama ratnog zlostavljanja ključna je za njihovo ozdravljenje, stoga je važno da pravosudne institucije osiguraju da žrtve dobiju pravdu i satisfakciju koja im pripada.

Ističu da je Ministarstvo spremno poduzeti sve zakonite mjere kako bi osiguralo da žrtve ratnog zlostavljanja ostvare svoja prava i dožive mir.

"Očekujemo od Tužilaštva BiH da postupi profesionalno, savjesno i efikasno u ovom i u drugim krivično pravnim stvarima kako bi osiguralo pravdu za žrtve ratnih zločina, posebno žena i djevojčica silovanih u ratu koje i danas žive u tišini žive svoj bol i traume, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike", navode iz Ministarstva.