Ukazao na čvrstu podršku
0

Delić sa direktoricama sigurnih kuća u FBiH: "Poražavajući su podaci o nasilju nad ženama"

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je zajedno sa direktorima sigurnih kuća u FBiH u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu obilježio početak ovogodišnjih 16 dana aktivizma.

Nakon projekcije kratkometražnog dokumentarnog filma "Sigurne kuće u Federaciji BiH - sigurno mjesto za žene i djecu", predstavljena je nova web stranica sigurnekuce.ba, te potpisana Opća deklaracija o saradnji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i sigurnih kuća u FBiH protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministar za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić je povodom dvosedmične kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja govorio o borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ministarstvo koje vodi, u saradnji sa pet sigurnih kuća u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli provodi niz aktivnosti povodom 16 dana aktivizma (od 25. novembra do 10. decembra) u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Delić je prihvatio prijedlog direktorica i voditeljica sigurnih kuća da Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH ove godine bude nositelj zajedničke kampanje za podizanje svijesti o informiranosti žrtava rodno zasnovanog nasilja o pravima i mogućnostima koje imaju.

Napomenuo je da se u cijelom svijetu povećava rodno zasnovano nasilje i da su statistike poražavajuće.

"Potresna je statistika Ujedinjenih nacija koja kaže da svakih deset minuta jednu ženu u svijetu ubije član njene vlastite porodice. Mi u Bosni i Hercegovini, pa samim tim u FBiH, nemamo objedinjene statističke podatke, ali vidimo iz dana u dan se situacija i kod nas usložnjava", kazao je ministar.

Stoga je napomenuo da je obaveza podizati svijest društva o ovom problemu.