Federalni ministar
190

Delić o značaju prevencije: Nasilnika treba zatvoriti u zatvor, a ne žrtvu u sigurnu kuću

A. Ku.
Delić: Vlada FBiH izdvaja sredstva za rad sigurnih kuća (Foto: D. S./Klix.ba)
Delić: Vlada FBiH izdvaja sredstva za rad sigurnih kuća (Foto: D. S./Klix.ba)
Bh. javnost potresena je još jednim slučajem ubistva žene. Nesretnu ženu je bivši partner, koji je imao zabranu prilaska, ubio u prisustvu četverogodišnjeg djeteta. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obratio se medijima i govorio o značaju prevencije femicida.

Istakao je da izmjene Krivičnog zakona nisu u nadležnosti ministarstva kojim on rukovodi, ali i da na njihovim izmjenama radi grupa eksperata iz različitih oblasti te se nada da će rezultat njihovog rada biti dugoročan i primjenjiv zakon.

Najavio je događaj koji se odnosi na 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

"Preuzeli smo organizaciju događaja 16 dana aktivizma i podizanja svijesti o važnosti i položaju žene, promociji sigurnih kuća", rekao je Delić.

Dodao je da je Vlada FBiH institucija koja najviše sredstava izdvaja za rad sigurnih kuća.

"Ove godine smo potpisali i implementirali javni poziv i izdvojili smo sredstva za njihov rad. Kao ministar sam obišao sam sve sigurne kuće na nivou FBiH", naveo je Delić.

Govoreći o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona istakao je da je najveći značaj na prevenciji.

"Nažalost ne postoji nijedan zakon koji će spriječiti ovakve slučajeve, jer je činjenica da ti ljudi nakon ubistva izvrše samoubistvo, ali to nikoga ne oslobađa njegovog dijela odgovornosti, odnosno da donesemo prave zakone u pravo vrijeme. Nadam se da će zakon o zaštiti od nasilja u porodici biti donesen uskoro", rekao je Delić.

Ministarstvo rada i socijalne politike će u narednom periodu raditi na prevenciji nasilja.

"Centri za socijalni rad ne mogu više biti administrativni centri, gdje se nešto piše i obrađuje, moraju imati preventivne programe, raditi na terenima sa nasilnicima, porodicama, sa djecom", objasnio je Delić.

Govoreći o prevenciji nasilja istakao je da je sigurna kuća na kraju lanca.

"Nasilnika treba zatvoriti u zatvor, a ne žrtvu u sigurnu kuću", rekao je Delić.

Dodaje da je potrebno raditi na pitanju prevencije potrebno raditi, a ne posljedicama.

"O sigurnim kućama treba pričati, ali moramo biti svjesni da je to zadnja instanca u procesu nasilja nad ženom, ali i nad djecom", rekao je Delić.