Federalni ministar
73

Delić o sigurnosti na radu: Popunjenost radnih mjesta inspektora je oko 50 posto, u ZHK nema nijednog

Klix.ba
Adnan Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Adnan Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govoreći o sigurnosti na radu rekao je da Zapadnohercegovački kanton nema inspektorat za zaštitu rada, a Unsko-sanski tek 20 posto inspektora, a da ni u ostalim kantonima nije bolje stanje.

Jučer je zabilježen još jedan slučaj teže povrede na gradilištu. Mladić u Mostaru pao je sa objekta i zadobio teške tjelesne povrede. Radove na objektu izvodili su mladić i njegov kolega s kojim je radio u privatnom angažmanu koji nisu imali svu opremu neophodnu za rad na gradilištu, što je jedan od najčešćih razloga povreda i smrti na gradilištima, kao i nepoštivanje propisanih mjera zaštite na gradilištima.

Na tragu ove nesreće jutros smo razgovarali s Adnanom Delićem, federalnim ministrom rada i socijalne politike o stanju u oblasti sigurnosti i zaštite na radu i aktivnostima koje resorno ministarstvo poduzima kako bi se spriječile nesreće kao što je ova jučerašnja.

Na početku razgovora, ministar ističe da važeći Pravilnik o zaštiti na radu u građevinarstvu propisuje jasne mjere zaštite prilikom izvođenja građevinskih radova.

"Prema Pravilniku propisano je recimo i da se skele moraju postavljati 20 cm od objekta, a mi na terenu često imamo slučaj da su skele nepropisno postavljene i najčešći uzrok povreda je propadanje kroz skelu. Takav slučaj imali smo nedavno u Tuzli. To se mora urediti i prije nego radnici izađu na gradilište, nadležni organi bi morali provjeriti je li gradilište pripremljeno po propisima", pojašnjava ministar Delić.

Kazao je i da je oblast sigurnosti i zaštite na radu do donošenja Zakona o zaštiti na radu bila neuređena i nedefinirana što je onemogućavalo praćenje stanja sigurnosti i zaštite na radu, ali i donošenje podzakonskih propisa kojima će se ova oblast urediti.

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti na radu 2020. godine počela je reforma u ovoj oblasti, a donošenjem podzakonskih akata, odnosno pravilnika kojima se dodatno uređuje oblast zaštite i sigurnosti na radu, Federacija BiH nastavlja proces reforme i unaprjeđenja normativnog, ali i praktičnog segmenta sigurnosti na radu.

U periodu od stupanja Zakona na snagu do danas Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donijelo je devet podzakonskih akata kojima se regulišu obaveze polaganja stručnih ispita iz zaštite na radu, unaprjeđenje rada radnika i poslodavaca, redovno se nadziru i licenciraju organizacije i agencije za zaštitu na radu, uvedena je obaveza procjene rizika na radu poslodavcima, a da bi sve to funkcionisalo u praksi neophodno je dodatno pojačati uprave za inspekcijske poslove koje jedine na terenu mogu utjecati na to da se propisi poštuju i provode.

S tim u vezi, Federalno ministartsvo rada i socijalne politike je u proteklom periodu poduzelo niz aktivnosti kako bi se utvrdilo koliko inspektora za zaštitu na radu postoji u kantonalnim i federalnom inspektoratu, kako bi se nastavilo sa daljnjim jačanjem i unaprjeđenjem sigurnosti na radu.

"Prikupili smo podatke o broju inspektora za zaštitu na radu u FBiH na osnovu čega smo utvrdili da je popunjenost radnih mjesta inspektora tek negdje do 50 posto, što je prosjek jer imamo kantone, kao što je Unsko - sanski gdje je tek 20 posto popunjenosti radnih mjesta inspektora zaštite na radu ili kantoni u kojima nemamo nikako inspektorat kao što je Zapadno - hercegovački kanton", naveo je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić te dodao da je Ministarstvo uputilo dopise Federalnoj i kantonalnim vladama podrže kantonalne i Federalnu upravu za inspekcijske poslove u popunjavanju sistematiziranih radnih mjesta inspektora.

"Zatražili smo od uprava za inspekcijske poslove da popune nedostajuća mjesta inspektora, ali svejsni smo da moraju imati podršku nadležnih vlada i zato pozivamo i vlade da se aktivno uključe i podrže uprave za inspekcijske poslove. Samo na taj način možemo nastaviti pratiti i unaprjeđivati oblast zaštite i sigurnosti na radu i osigurati da radnici rade u uslovima koji će im osigurati bezbijedno obavljanje poslova", kazao je ministar Delić.

Delić je na kraju istakao da je donošenje podzakonskih akata iz oblasti zaštite na radu omogućilo da se prati stanje u obasti zaštite na radu, što nikad ranije nije bio slučaj.

"Ranije smo u ovoj oblasti imali potpunu neurednost i ničiju nadležnost da se njome bavi. Sada imamo mogućnost da sve podatke o povredama na radu i smrtnim ishodima pratimo i evidentiramo i na taj način dalje pronalazimo rješenja kojima ćemo unaprjeđivati ovu oblast. Trenutno prikupljamo podatke za prošlu godinu i vjerujem da ćemo uskoro imati jednu analizu koja će nam pokazati u kojem dijelu je najneophodnije podignuti granice zaštite i sigurnosti na radu", dodao je ministar.

Iako se posljednjih mjeseci dešavaju povrede na radu, pa i smrtni ishodi, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poručuju da je taj trend u padu, u odnosu na prethodne godine.

Uskoro će, kaže ministar, objaviti izvještaj za 2023. godinu, ali već sada podaci pokazuju da je u odnosu na prethodne godine, u prošloj godini zabilježen manji broj smrtnih ishoda uzrokovanih povredama na radu.

"Osim smanjenja broj smrtnih ishoda u odnosu na prethodne godine, imamo i značajno smanjenje povreda i profesionalnih oboljenja u odnosu na ranije godine, ali to nije dovoljno i mi ćemo nastaviti unaprjeđivati oblast sigurnosti i zaštite na radu”, zaključio je ovaj razgovor za Klix.ba federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.