Sve demantuje
26

Delić o navodnom prijedlogu nezakonite dodjele novca udruženjima osoba s invaliditetom: Ovo je lažna afera

B. R.
Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) negira da je Ministarstvo predložilo nezakonitu dodjelu novca za udruženja osoba s invaliditetom.

To je učinio nakon što je portal Istraga objavio da je Ministarstvo finansija FBiH upozorilo na prijedlog za nezakonitu potrošnju. Komentirajući ove navode, Delić je ukazao da je u sazivu prethodne vlade raspisan javni poziv za dodjelu sredstava. Uvjerava da je smanjen iznos namijenjen udruženja osoba s invaliditetom.

"Prva stvar kada sam došao u ministarstvo, javni poziv za ova sredstva je bio otvoren. Vlada FBiH je prethodne godine donijela novu uredbu za dodjelu sredstava. U toj uredbi su prvi put doneseni opći kriteriji, tj. bodovani su opći kriteriji. Ministarstvu rada i socijalne politike su oduzeta značajna sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM", tvrdi.

Prema njegovim riječima, osobama s invaliditetom su ta sredstva sa dotadašnjih 55, odnosno 50 posto smanjena na 20 posto i raspoređena su Ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu razvoja i obrta.

"Prethodna vlada je od Ministarstva rada i socijalne politike, odnosno osoba s invaliditetom uzela 1,2 miliona KM. Postoji informacija Ministarstva finansija iz prethodnog mandata, prema kojoj se u 2022. raspoređuje 1,9 miliona KM. Imate od prošle godine za ovaj javni poziv 728.000 KM", dodaje.

Kako je izjavio, ovo su dokazi da oni koji se tobože brinu o osobama s invaliditetom najzaslužniji zašto je osobama s invaliditetom oduzeto 1,2 miliona KM i zašto su prvi put u uredbi opći kriteriji bodovani kako bi se "lakše naštimali pozivi i kako bi neka udruženja lakše dobila sredstva".

Zašto je poništio otvoreni javni poziv

Objasnio je zašto je poništio zatečeni javni poziv. Kako je rekao, kada je došao u ministarstvo zatekao je otvoren javni poziv te je donio odluku o poništenju javnog poziva.

"Pojedini mediji objave samo poluinformacije koje su gore od laži, jer je tim poluinformacijama teško ući u kraj. Vidite da je od 159 aplikanata, 102 aplikanta su pala, tj. nisu ispunili formalno-pravne, tehničke uslove za dodjelu ovih sredstava. Razlog zbog kojeg nisu ispunili tehničko-pravne uslove je taj što je prethodna vlada promijenila uredbu i što je bio pogrešan prijavni obrazac. Svi koji su pali su zvali Ministarstvo i ministra te su tražili da se taj javni poziv poništi", uvjerava.

Također tvrdi da više od 50 posto onih koji su aplicirali nisu ostvarili pravo (samo za tehničko-pravne uslove), da "ne priča o ocjeni projekata". Poslije poništenja zatečenog javnog poziva, raspisao je novi javni poziv.

"Poništio sam taj javni poziv bez ikakvog razmišljanja. Shodno tome, isti dan kada sam poništio javni poziv, podnio sam inicijativu za izmjenu i dopunu uredbe. Nakon nekoliko mjeseci od slanja inicijative, zaključak Vlade FBiH je bio da se zadužuju resorna ministarstva da naprave grupu koja će izmijeniti nakaradnu uredbu", podsjetio je.

Zatim se osvrnuo na novi javni poziv, za koji je naveo da je njime želio "relaksirati mogućnosti za sva udruženja". Ministar Delić tvrdi da novim javnim pozivom nisu bili utvrđeni novi kriteriji.

"Nakon što smo poništili javni poziv, dali smo upute za podnošenje prijava na javni konkurs za finansiranje projekata i programa iz sredstava osiguranih (igrama na sreću). Udruženjima smo poslali nove upute. To nisu bili novi kriteriji, to su bile nove upute putem kojih smo željeli relaksirati mogućnosti za sva udruženja kako sredstva ne bi propala", naglasio je.

Kako je istakao, spomenute upute su poslane i Ministarstvu finansija koje nije dalo nikakvo mišljenje na ove upute.

"S tim da su nakon što je stigao prijedlog odluke o raspodjeli sredstava dali mišljenje s primjedbama, a ne negativno mišljenje kako se to navodi", dodaje.

O transparentnosti novog javnog poziva

Izdvojio je ono za šta smatra pokazateljem transparentnosti novog javnog poziva.

"Objava novog javnog poziva je bila 24. maja. Objavljen je u službenim novinama i u Dnevnom avazu i Jutarnjem listu. Odmah nakon toga, 5. juna poslali smo dopis Centru civilnih inicijativa (CCI) - molbu za određivanje predstavnika za imenovanje u komisiju za pregledanje podnesenih zahtjeva i dostavljeno je Transparency Internationalu (TI). Poslije toga, imenujemo umjesto dvije, četiri komisije koje su radile na obradi ovog javnog poziva", ukazao je.

Prema njegovim riječima, na prvom pozivu je bilo 159 aplikanata, a 102 su imali neispravnu dokumentaciju.

"Samo ovi preostali su mogli proći u drugi krug u kojem se ocjenjuje kvalitet projekta. U drugom javnom pozivu je bilo 195 aplikanata, od čega je uslove ipunilo njih 147. Tek nakon toga ti projekti idu na provjeru kvaliteta", podsjetio je.

Dokazom da je sve zakonski urađeno smatra mišljenje koje je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH dobilo od Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

"Dobili smo mišljenje bez primjedbi. Primjedbe je imalo Ministarstvo finansija u dijelu koje se odnosi na nadležnost. Ministarstvo finansija ima pravo na mišljenje, ali se ne slažemo s njim. Nadam se da ćemo sa Ministarstvom finansija uspjeti iznaći rješenje da se isplate ova sredstva", konstatovao je.

Delić je naglasio da je 3. oktobra uputio zahtjev za budžetski nadzor kompletnog procesa javnog poziva za dodjelu sredstava udruženjima osoba s invaliditetom.

"Pokušaj fingiranja lažne afere se desio poslije mojeg zahtjeva, što govori koliko je sve politički motivisano što rade pojedinci. Ovdje se priča da smo napravili kriminal, a sredstva nisu ni isplaćena. Samim tim niko nije mogao uraditi ništa nezakonito", naveo je.

Komentarisao je navod da je predloženo da spomenuta sredstva dobije Udruženje Klub borilačkih sportova "Perfekt" čija je ovlaštena osoba član NiP-a Armin Topalović.

"To isto udruženje je 2021. dobilo sredstva od tih istih koji su tada bili na vlasti. Dobili su 4.500 KM i uredno su opravdali sredstva. Ne mogu znati ko je osnivač udruženja niti postoji zakonski kriteriji da član političke stranke ne može biti u udruženju", naglasio je.

Poručio je da udruženja osoba s invaliditetom najbolje znaju zašto je javni poziv poništen.