{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delić: Imamo većinu da izglasamo Vijeće ministara, ali čekamo odluku HDZ-a

S
12.11.2014. u 18:01
8
24
Delić: Imamo većinu da izglasamo Vijeće ministara, ali čekamo odluku HDZ-a
8
Delić: Imamo većinu da izglasamo Vijeće ministara, ali čekamo odluku HDZ-a
Dragiša Delić (Foto: SRNA)
Predsjedništvo PDP-a ocijenilo je sporazum Saveza za promjene, SDA i Demokratskog fronta kao dobar, te da je njegova osnova Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.
"Ovom sporazumu osnova je Dejtonski mirovni sporazum koji daje dovoljno komoditeta svim narodima u BiH da djeluju, a očuvana je pozicija Republike Srpske. Apsolutno nema riječi o zadiranju u promjene Dejtonskog sporazuma", rekao je Delić novinarima nakon sjednice Predsjedništva PDP-a u Bijeljini.

Delić je istakao da zbog ove činjenice iznenađuje reagovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji "spočitava Savezu za promjene da ima izdajnički kapacitet".

Delić je odbacio optužbe da u sporazumu koji je Savez za promjene potpisao sa SDA i Demokratskim frontom stoji da se uvode dva nova ministarstva.

"To nije tačno, kao što nije tačno da u sporazumu stoji da će se srpski član Predsjedništva BiH birati u parlamentu, nego na neposrednim izborima. Neće se izvršiti ni prenos bilo koje nadležnosti RS na nivo BiH", rekao je Delić.

Delić je naglasio da je Predsjedništvo PDP-a saglasno i da će insistirati da bude revidirano sve što je dosad urađeno u Vijeću ministara BiH, te da se na taj način vidi "ko je napravio određene malverzacije".

On je rekao da PDP apostrofira na problemima kriminala i korupcije, na što je, podsjetio je Delić, ukazivano i u predizbornoj kampanji.

Delić je, komentarišući pitanje u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH, rekao da Savez za promjene zajedno sa SDA i Demokratskim frontom, trenutno, ima 23 poslanika u Predstavničkom domu.

"To je sasvim dovoljno da se izglasa Vijeće ministara, ali čekamo odluku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pozicije, koje pripadaju hrvatskom narodu, odnosno HDZ-u, kao njegovom legitimnom predstavniku, popune predstavnicima HDZ-a. Dakle, imamo većinu", rekao je Delić.

On je napomenuo da je Predsjedništvo PDP-a na sjednici u Bijeljini jasno stavilo do znanja da ne postoji 42 poslanika u Republici Srpskoj ni kod jednog bloka.

"Željeli bismo da vidimo kojih će to 45 poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a praviti većinu", rekao je Delić.

PDP, rekao je Delić, smatra da će formiranje Vlade Republike Srpske teći "sporo i teško". "Ubijeđeni smo da Savez za promjene ima većinu i za formiranje vlasti u RS, što će se pokazati u narednom periodu", dodao je Delić.

On smatra da je nedopustivo da se ne dozvoli da srpski član Predsjedništva BiH dobije kancelariju u zgradi u kojoj funkciju obavlja predsjednik Republike Srpske, te ocjenjuje da je ovim činom "pokazana privatizacija institucija".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: