Aktuelni načelnik
33

Delić glasao na referendumu: Pred Lukavčanima je rasplet višemjesečne krize

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Aktuelni načelnik Lukavca Edin Delić jutros je glasao na referendumu o opozivu prvog čovjeka ove općine, nakon čega je poručio da je sada na građanima da odluče na tome da li ga žele ostaviti na čelu ove lokalne zajednice.

On je optimistično rekao da ovaj referendum predstavlja buđenje građana te da ništa u ovom trenutku ne bi prejudicirao kada je riječ o rezultatima.

"Građani su uzeli učešće, vidimo da je odziv adekvatan i u tom smislu je sve u redu. Jutros je bilo određenih tehničkih nejasnoća, ali to se polako otklanja. Želim se zahvaliti komisiji koja je provodila cijeli postupak. Bilo je nejasnoća, nestalih listića i slično, ali mislim da se komisija potrudila da otkloni sve probleme u skladu sa zakonom i željom da iza nas ostane objektivan proces s realnim odgovorom šta želi narod", rekao je Delić.

Naglasio je da je pred Lukavčanima rasplet jedne krize koja je trajala 18 mjeseci. "Mislim da je ovo prelomna tačka, ne samo za Lukavac, nego i šire", dodao je on te se osvrnuo na razloge smjene:

"O smjeni se govorilo odmah nakon izborne večeri. Koncept je bio da se smijeni načelnik opozivom jer nije pobijedio onaj čovjek koji je trebao. Blokada budžeta, sudske presude, formiranje koalicije u Općinskom vijeću i sve ostalo što smo gledali je bila priprema opoziva."

Inicijativu o pokretanju postupka opoziva Delića 22. januara ove godine pokrenulo je 16 vijećnika Općinskog vijeća Lukavac, okupljenih oko Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Kao ključan razlog navedena je loša saradnja s načelnikom po pitanju donošenja budžeta za prošlu godinu.

Podnosioci inicijative smatraju da je Delić zloupotrijebio institut proglašenja budžeta koji je sam usvojio, dok prvi čovjek Lukavca kaže da je sve transparentno i u skladu sa zakonom odrađeno.

"Da je ovdje bilo nekog nezakonitog čina, nemojte sumnjati da bi meni SIPA osvanula jedno jutro pred vratima. Mi konstantno imamo prisutne inspekcije u organima općine i to SDA koristi", naveo je Delić.

Podsjećamo, sva glasačka mjesta za provođenje referenduma o opozivu načelnika Lukavca Edina Delića jutros su u sedam sati otvorena u ovom mjestu. Pravo glasa imaju 42.394 osobe koje mogu glasati na 60 biračkih mjesta, a na raspolaganju su i dva mobilna tima.