18 osoba
10

Delegati se zainteresovali o prošlogodišnjem odlasku bh. delegacije u Sharm el-Sheikh

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je bilo govora o odlasku 18 članova bh. delegacije u Egipat na konferenciju, na šta je potrošeno 59.655 KM javnog novca. Informativni portal Klix.ba prvi je objavio ovu informaciju koja je danas bila tema i na sjednici državnog organa zakonodavne vlasti.
Delegat u Domu naroda PS BiH Lazar Prodanović je na današnjoj sjednici tražio da mu se dostave informacije o prisustvu 16 članova Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i dva predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija BiH u Sharm el-Sheikhu kako bi učestvovali na konferenciji o radiokomunikacijama (WRC-19), a o čemu je Klix.ba prvi pisao.

"S obzirom na to da su troškove prijevoza snosile institucije koje su ih uputile, želim jasnu informaciju koliko je tačno koštalo učešće ovako velikog broja osoba na konferenciji. Ako uzmemo u obzir veličinu BiH i njenu ekonomsku moć, slobodno mogu reći najveće delegacije na ovoj konferenciji", rekao je Prodanović.

Tražio je i da mu se pojasni kako se pravda ovakav način trošenja javnog novca, jer je korištenje radiofrekventnog spektra definisano međunarodnim pravom, a ne prisustvom na konferenciji.

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Nedžad Branković (SDA) rekao je da se putovanje desilo prije imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, odnosno za vrijeme dok je ministarstvom upravljao zamjenik ministra iz prošlog saziva Saša Dalipagić.

On je kazao da je predstavnica Ministarstva prometa i komunikacija BiH prisustvovala ceremoniji otvaranja konferencije i na više konferencijskih panela te da je finansijske izdatke za ovo putovanje, za službenike državnog ministarstva, snosilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

"Ovaj saziv ministarstva će analizirati i ovo putovanje i ako uoči prakse koje ne treba primjenjivati, to neće više biti praksa. Trebamo naglasiti da je učešće naših predstavnika u međunarodnim tijelima obavezno i korisno", rekao je Branković.

Prodanović je rekao da je neophodno da mu informacije dostavi i RAK koji je imao mnogo brojniju delegaciju. Pismeni odgovor o putovanju i troškovima putovanja Branković je pokazao zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakiru Izetbegoviću.