BiH
0

Delegati Parlamenta BiH sutra o plaćama i naknadama sudija i tužilaca u BiH

SRNA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Dom naroda Parlamenatarne skupštine BiH razmatraće sutra u prvom čitanju i po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjenama i dopunama Zakona sprovode se odluke Ustavnog suda BiH i uvode naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH.

Tako bi sudija ili tužilac mogao ostvariti pravo na naknadu za odvojeni život ako je imenovan za obavljanje dužnosti u sudu ili tužilaštvu koji se nalazi van njegovog mjesta prebivališta na udaljenosti većoj od 80 kilometara, pretpostavljeni iznos naknade za odvojeni život od 300 KM, a troškovi za smještaj odvojenog života procijenjeni su na 400 KM.

Ukupni procijenjeni troškovi uvođenja naknade za odvojeni život od porodice i naknade za smještaj odvojenog života sudijama i tužiocima iznosili bi 255.964 KM na godišnjem nivou, a procjenjuje se da bi pravo na naknadu ostvarilo 26 sudija i tužilaca.

Cijena naknade za troškove prijevoza iznosila bi 53 KM, a ukupan iznos za isplaćivanje ove naknade iznosi 198.220 KM na godišnjem nivou. Dnevni iznos toplog obroka iznosio bi šest KM na što bi se godišnje izdvojilo 559.289 KM.

Ukupno bi za sve navedene aktivnosti trebalo izdvojiti 1.013.473 KM.

Planirano je i umanjenje potrebnih sredstava zbog izmjene odredbi koje se odnose na naknadu za godišnji odmor.

Implementacija odredbi dovela bi do smanjenja potrebnih budžetskih sredstava potrebnih za plate i naknade.

Procjena smanjenja potrebnih sredstava je učinjena tako da zaposleni na koje se odnosi ovaj zakon primaju naknadu u iznosu od 300 KM tako da procjena umanjenih potrebnih sredstava iznos 409.281 KM.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu koje se odnose se na rješenje koje se tiče nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, na način da se omogućava da inspekcijski nadzor Sprovode nadležna inspekcijska tijela entiteta i Brčko distrikta zajedno sa inspektorima Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temama "Upravljanje grantovima u institucijama" i "Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH", koje je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Bit će riječi i o stanju i perspektivama u sektoru poljoprivrede u BiH, u skladu sa zaključkom sa ranije sjednice Doma naroda.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Albanije, Vijeća ministara BiH, te vlada Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije o formiranju balkanskih medicinskih snaga.