BiH
0

Delegati odbili raniji prijedlog Zakona o staroj deviznoj štednji, a prihvatili novi

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje u prvom čitanju čiji je predlagač bio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je kazala predstavnica Komisije za finansije i budžet ovog doma Dušanka Majkić, stav Komisije je bio da se ne prihvate principi zakona koji je u prethodnom sazivu usvojio Zastupnički dom. Prema njenim riječima taj zakonski prijedlog bio je nerealan i stvarao je iluzije.

Prema mišljenju delegata radi se o pokušaju da se riješe dva suprotstavljena principa. S jedne strane da se štedišama što prije vrati novac, ali da pritom država ne doživi fanansijski kolaps.

Delegat Božo Rajić je poručio Vijeću ministara i štedišama da zajednički riješe ovaj problem te da se suzdrže od jednostranih poteza.

Prema riječima zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića, radi se o pokušaju da se riješe tri ključna problema, godine vraćanja, kamata i verifikacija stare devizne štednje. Najavio je da će se sutra pred Zastupničkim domom naći novi zakonski prijedlog, čiji je predlagač Vijeće ministara, prema kojem bi rok za isplatu devizne štednje trebao da bude devet godina, a rok za verifikaciju stare devizne štednje 30. septembar ove godine.

Međutim, Dom naroda je nakon toga usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH

Prema riječima Dušanke Majkić, predstavnica Komisije za finansije i budžet ovog doma, suština ovog zakonskog prijedloga je u tome što regulira nekoliko stavki, kao što je da se vraćanje stare devizne štednje može vršiti od iznosa dobivenih po sukcesiji bivše Jugoslavije te da BiH kroz svoje međunarodne aktivnosti pomogne štedišama da ostvare svoja prava i kod banaka čije sjedište nije u BiH.