{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegati nisu podržali izmjene o javnim ustanovama kulture

F
24.9.2012. u 15:58
2
2
Delegati nisu podržali izmjene o javnim ustanovama kulture
2
Delegati nisu podržali izmjene o javnim ustanovama kulture
Foto: Arhiv
Prijedlozi odluka o izmjenama Odluke o preuzimanju prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici sa 16 glasova ZA i 13 suzdržanih nije podržala.
Ovim odlukama trebala je biti precizirana dodatna djelatnost ovih ustanova osim njihove osnovne djelatnosti.

Naime, dosadašnjim odlukama precizirano je da ustanove imaju izvođačku djelatnost, pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti te rad umjetničkih objekata, a izmjenama odluke trebala bi im biti omogućena privredna djelatnost u manjem obimu.

Također, ove odluke potrebno je izmijeniti da bi se usaglasile šifre i nazivi djelatnosti 14 javnih ustanova iz oblasti kulture s Odlukom o klasifikaciji djelatnosti donesenom 2010. godine na državnom nivou koja je usklađena sa standardima Evropske unije.

Do sada su ove šifre javnih ustanova bile usklađene njihovim osnivačkim aktima prema odluci o standardnoj klasifikaciji djelatnosti donosenim na federalnom nivou.

Kako je na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović pojasnio Ministarstvo je tražilo od ovih institucija da im dostave informacije o tome koje još djelatnosti trebaju biti regulirane.

Nakon niza sastanaka predstavnika ovih institucija s nadležnim skupštinskim komisijama KS-a, 11 ustanova nije dostavilo pismene inicijative za promjenu ili dopunu djelatnosti resornom minstarstvu, dok su samo tri ustanove to učinile.

Ovo je bila i osnovna zamjerka zastupnika u Skupštni KS-a i njihovi zahtjevi odnosili su se na to da ustanove dostave te podatke te da se onda o njima raspravlja.

Na današnjoj sjednici zastupnici nisu usvojili ni Prijedlog odluke o imenovanju zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS-a, a najviše zbog zamjerki na način kako je sazvana sjednica skupštinske Komisije za izbor i imenovanja KS-a.

Za zamjenicu pravobraniteljice Vasvije Teftedarije bila je predložena Sanela Karić, diplomirana pravnica.

Nakon što zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili Finansijski izvještaj o radu javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2011. godinu s finansijskim planom za 2012., sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je završena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: