BiH
99

Delegati Kluba Bošnjaka nisu došli na prijem kod Dodika

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Delagati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ni ove godine nisu prisustvovali prijemu koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik upriličio u povodu 9. januara, Dana RS-a.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić kaže da su drugi članovi klubova u Vijeću naroda RS-a upoznali Dodika da u prošloj godini nije bilo puno pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što znači, tvrdi on, da je Narodna skupština kao zakonodavac u prvom stepenu radila dobro.

On je ponovo optužio Klub Bošnjaka da je odgovoran što nisu usvojeni ranije u Skupštini RS-a prihvaćeni amandmani na Ustav RS-a, među kojima i onaj koji je predviđao "brisanje“ smrtne kazne iz najvišeg akta RS-a.

Malić je u izjavi novinarima rekao da su predstavnici evropskih institucija uputili ponovo poruku najvišem rukovodstvu RS-a da se ponovo pokrenu aktivnosti u pogledu promjene Ustava RS-a, prije svega, promjene odredbe o postojanju smrtne kazne.

"Međutim, nije bilo političke volje u Klubu Bošnjaka da se amandmani na Ustav RS-a usvoje, zbog čega je njihovo usvajanje propalo. Sav posao o ovom pitanju mora ponovo da se odvija od samog početka u Narodnoj skupštini i ona mora ponovo pokrenuti cijeli postupak", rekao je Malić.

Kazao je i da bez "brisanja" smrtne kazne iz entitetskog Ustava neće biti moguć put BiH ka Evropskoj uniji.