BiH
5

Delegati iz RS traže hitno razmatranje Zakona o Elektroprenosu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH počeo je zasjedanje raspravom o predloženom dnevnom redu.

Klub delegata iz srpskog naroda predložio je dopunu dnevnog reda s tačkom: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH) te zatražio hitnu proceduru.

Klub delegate iz hrvatskog naroda predložio je dodatnu tačku, a koja se odnosi na Prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Ovaj prijedlog tiče se implementacije odluke Ustavnog suda BiH o pitanju Grada Mostara.

Delegat Halid Genjac je najavio da će glasati protiv ove dopune jer smatra da se ovako važno pitanje ne može rješavati po hitnom postupku.

Istog stava je i dopredsjedavajući Doma Sulejman Tihić koji smatra da obje predložene dopune, zbog važnosti, trebaju ići u redovnu proceduru.

Delegati će danas odlučivati o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje po hitnom postupku kao i Zahtjevu delegata Staše Košarca za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku kao i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u drugom čitanju.

Dom će odlučiti i o Prijedlogu zakona o program zaštite svjedoka u BiH u drugom čitanju kao i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja također u drugom čitanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH u drugom čitanju te Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH u drugom čitanju.

U dnevni red su uvrštena i 74 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji finansijskog poslovanja za 2012. godinu.

Delegati će odlučiti i o članovima Vijeća RAK-a BiH.