Dvije milijarde KM
15

Delegati Doma naroda PSBiH u prvom čitanju usvojili budžet za 2018. godinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u prvom čitanju, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM.

Ovaj važan finansijski dokument države u oba čitanja prethodno je usvojio Predstavnički dom PSBiH, a u ovogodišnjem budžetu za servisiranje vanjskog duga predviđeno je 1.004.062.329 KM.

Tokom rasprave o budžetu, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ1990) kazao je da je za Fond za povratak u budžetu osigurano svega 472.000 KM, a tim novcem, tvrdi Raguž, moguće obnoviti tri kuće.

Kao jedan od osnivača tog fonda i ranije je, dodaje, upozoravao na to kazavši da je Fond pretvoren u formu i predstavlja samo privid da se država brine o ovom važnom pitanju. Mišljenja je da nije više pitanje broja ljudi koji će se vratiti nego je to pitanje njihovog civilizacijskog prava i prava na koje su se vlade obavezale.

Osvrnuo se i na segment nauke, kulture i sporta, ističući da iako je to nadležnost entiteta i kantona, država treba pokazati da razumije procese te smtra da se ovaj segment mora bar simbolički podržati i pokazati da postoji vizija i odnos prema tim oblastima.

Za vrhunske bh. sportiste planirano je 100.000 KM što je za Raguža potcjenjivanje onog što prezentiraju bh. sportaši u ograničenim uvjetima u kojima rade.

"Kada je u pitanju nagrada za nauku bolje da nismo ništa stavili nego što je predviđeno 10.000 KM. To pokazuje naš odnos prema nauci, a u isto vrijeme želimo da mladi ostaju u BiH", kazao je Raguž.

Delegati su usvojili zaključak kojim su se obavezali da nakon okončanja ove sjednice zakažu odmah narednu nakon jednosatne pauze za ulaganje amandmana i izjašnjavanje o budžetu u drugom čitanju.