{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegati Doma naroda na današnjoj sjednici usvojili niz zakona

F
5.11.2013. u 16:29
0
15
Delegati Doma naroda na današnjoj sjednici usvojili niz zakona
0
Delegati Doma naroda na današnjoj sjednici usvojili niz zakona
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dom naroda PSBiH nije usvojio godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. O izvještaju koji nije dobio potrebnu entitetsku većinu raspravljat će Kolegij Doma.
U nastavku sjednice razmatrano je Mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH s prijedlogom zaključaka, a u vezi s blokadom institucija 5. - 7. juna 2013.

Set zaključaka koji je Dom naroda danas usvojio podrazumijeva, između ostalog, određivanje zone sigurnosnog pojasa oko zgrade institucija u vrijeme održavanja protesta.

Pred delegatima se našla i Informacija o stanju sigurnosti u BiH za 2012. sa zaključcima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koji, između ostalog, traže od nadležnih institucija da pojasne šta se poduzima u svezi s državljanima BiH koji ratuju po zastavom radikalnog islama u Siriji, Afganistanu i Iraku.

Nakon glasanja, Informacija je usvojena zajedno sa zaključcima Komisije. U nastavku sjednice k znanju je primljena i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012.

Delegati Doma su potvrdili i imenovanje tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta te izbor jednog člana koji će preuzeti dužnost umjesto ranije razriješenog člana Upravnog odbora.

Imenovani su: Aida Abadžić-Hodžić, Vlado Majstorović i Stevan Trbojević te Zoran Selesković umjesto razriješenog člana Murisa Čičića.

Delegati su u setu glasali i dali suglasnost na niz sporazuma, ugovora i protokola iz oblasti kreditnih zaduženja, regionalne suradnje, infrastrukturnih projekata, obrazovanja, itd.

Data je i suglasnost za ratifikaciju Zajedničke izjave o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.

Delegati su dali suglasnost i za ratifikaciju Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Delegatkinja Borjana Krišto je predložila zaključak da se, odmah po ratifikaciji ovog ugovora, pokrene procedura izmjena ugovora imajući u vidu prijedloge koje su dati u institucijama BiH o ovom pitanju.

Ovim je završena današnja sjednica Doma naroda PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: