BiH
0

Delegati Doma naroda na današnjoj sjednici usvojili niz zakona

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dom naroda PSBiH nije usvojio godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. O izvještaju koji nije dobio potrebnu entitetsku većinu raspravljat će Kolegij Doma.

U nastavku sjednice razmatrano je Mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH s prijedlogom zaključaka, a u vezi s blokadom institucija 5. - 7. juna 2013.

Set zaključaka koji je Dom naroda danas usvojio podrazumijeva, između ostalog, određivanje zone sigurnosnog pojasa oko zgrade institucija u vrijeme održavanja protesta.

Pred delegatima se našla i Informacija o stanju sigurnosti u BiH za 2012. sa zaključcima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koji, između ostalog, traže od nadležnih institucija da pojasne šta se poduzima u svezi s državljanima BiH koji ratuju po zastavom radikalnog islama u Siriji, Afganistanu i Iraku.

Nakon glasanja, Informacija je usvojena zajedno sa zaključcima Komisije. U nastavku sjednice k znanju je primljena i Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012.

Delegati Doma su potvrdili i imenovanje tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta te izbor jednog člana koji će preuzeti dužnost umjesto ranije razriješenog člana Upravnog odbora.

Imenovani su: Aida Abadžić-Hodžić, Vlado Majstorović i Stevan Trbojević te Zoran Selesković umjesto razriješenog člana Murisa Čičića.

Delegati su u setu glasali i dali suglasnost na niz sporazuma, ugovora i protokola iz oblasti kreditnih zaduženja, regionalne suradnje, infrastrukturnih projekata, obrazovanja, itd.

Data je i suglasnost za ratifikaciju Zajedničke izjave o tumačenju i primjeni člana 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.

Delegati su dali suglasnost i za ratifikaciju Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Delegatkinja Borjana Krišto je predložila zaključak da se, odmah po ratifikaciji ovog ugovora, pokrene procedura izmjena ugovora imajući u vidu prijedloge koje su dati u institucijama BiH o ovom pitanju.

Ovim je završena današnja sjednica Doma naroda PSBiH.