|

Delegate u Vijeće naroda RS-a birat će i odbornici

Delegate u Vijeće naroda RS-a birat će i odbornici
0
F
FENA
17.11.2014. u 12:32
1
komentara
0

dijeljenja
Delegate u Vijeće naroda RS-a birat će i odbornici Foto: SRNA
Ukoliko se 24. novembra izabere novo rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske (RS), uslijedit će proceduralno komplikovaniji izbor delegata u Vijeće naroda RS-a.
Bez saglasnosti klubova delegata tog zakonodavnog doma nijedan zakon ili drugi akt usvojen u parlamentu RS-a ne može stupiti na snagu.

Proceduru za izbor delegata u Vijeće naroda RS-a pokrenut će nakon konstituisanja Narodne skupštine RS-a poslanici i odbornici.

Za delegate četiri kluba u Vijeću naroda RS-a glasa se po nacionalnim klubovima, pojašnjava dosadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

U ovom sazivu Narodne skupštine RS-a su zasad četiri poslanika iz reda Bošnjaka, četiri iz reda Hrvata, jedan iz reda 'Ostalih', a svi ostali su srpske nacionalnosti.

Svi poslanici srpske nacionalnosti mogu predložiti i birati osam srpskih delegata u Vijeću naroda RS-a.

Budući da nema dovoljan broj poslanika Bošnjaka, Hrvata i 'Ostalih' u parlamentu RS-a bit će potrebno sazvati sve odbornike u RS-u iz reda tih naroda, koji potom formiraju tzv.klubove, koji zatim biraju dodatne elektore.

Ti klubovi morat će izabrati još četiri Bošnjaka, četiri Hrvata i tri predstavnika ostalih naroda, koji će zajedno sa srpskim poslanicima u Narodnoj skupštini birati novi saziv Vijeća naroda RS-a.

Liste tih kandidata idu u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH na provjeru i ovjeru, a zatim se može sazvati sjednica parlamenta na kojoj će se i glasati o predloženim listama.

Pretpostavlja se da se sva ova procedura može da završi dvije sedmice nakon konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Od momenta konstituisanja Narodne skupštine teče i rok za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH.

Za pet srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH glasaju svi poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Do 4. decembra 83 poslanika imaju pravo predložiti svoje kandidate za srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH i te liste dostavljaju se u CIKBiH na provjeru i ovjeru, mjesta boravka, nacionalne pripadnosti i drugo.

Nakon što CIK potvrdi imena, u Narodnoj skupštini RS-a može se pristupiti glasanju o listama kandidata za srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...