BiH
0

Delegat srpskog naroda traži izmjenu jednog segmenta Ustava FBiH

FENA
U terminu predviđenom za delegatska pitanja i inicijative, na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu delegat srpskog naroda Saša Magazinović pokrenuo je inicijativu za izmjenu jednog segmenta Ustava Federacije BiH.

Odredba koju želi mijenjati propisuje da simbole Federacije BiH odobravaju oba doma Federalnog parlamenta, uključujući i potrebnu većinu glasova u klubovima delegata Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda.

Magazinović traži da se u ovom segmentu Ustavom traži i većinska volja delegata Srba.

Time bi se izbjegla mogućnost da kod konačne verifikacije novih federalnih simbola u Parlamentu FBiH procedura bude blokirana mogućim pokretanjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa od delegata Srba u Domu naroda čije izjašnjavanje o ovom pitanju sprječava trenutno ustavno rješenje, objasnio je Magazinović i pozvao se pritom na Odluku o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pitanje usvajanja novih simbola - grba i zastave FBiH aktuelno je otkako je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dosadašnja obilježja obaju bh. entiteta.

Magazinović je ujedno zatražio odgovor od nadležnih o tome u kojoj je fazi procedura donošenja novih federalnih simbola nakon te odluke državnog Ustavnog suda.

Magazinović je na današnjoj sjednici postavio još jedno pitanje, a ono se odnosi na aktuelne inicijative za uvođenje vjeronauke u predškolske ustanove.

Da li je to zaista neophodno, pita se ovaj delegat i izražava bojazan da i među predškolskom djecom može doći do segregacije u sredinama u kojima su ona pripadnici manjinskog naroda.

"Ne želim da moja inicijativa bude shvaćena kao da sam protivnik vjerskog obrazovanja djece. Ne, nikako, ali za to postoje i mjesto i vrijeme", riječi su ovog delegata.

On je zatražio i da se o pitanju uvođenja vjeronauke u obdaništa izjasne federalno Ministarstvo obrazovanja i Vlada FBiH. Naglasio je da nipošto od ovih instanci ne želi čuti odgovor da one nisu nadležne za taj segment.

"Ukoliko dobijemo takav odgovor, bit će to signal i meni i drugim delegatima da pokrenemo inicijativu za ukidanje ministarstva koje nema ingerencije nad oblašću za koju je zaduženo", kazao je Magazinović.

Odgovore na postavljena delegatska pitanja on će dobiti naknadno.