Izetbegović i Čović
72

Delegacije SDA i HDZ-a pregovaraju o formiranju vlasti

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U toku je sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

Stranačke delegacije predvode predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a domaćin sastanka je Izetbegović.

Kako je ranije najavljeno, predsjednici stranaka obratit će se medijima u 16 sati, odnosno dva sata nakon početka sastanka. Tema razgovora političkih predstavnika bit će formiranje vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine i entiteta Federacija BiH.

Čović se u nedjelju sastao s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, a nakon sastanka lideri HDZ-a i SNSD-a pozvali su bošnjačke strukture da konsoliduju političku volju i da se konačno nađemo u organima zakonodavne vlasti kako bi radili poslove koji su propisani zakonom i ustavom.

Podsjećanja radi, novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije izabran zbog blokada NATO puta BiH, a koja dolaze od političara s teritorije bh. entiteta RS. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i Željko Komšić (DF) ranije su poručili kako će dati saglasnost za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH tek nakon jasne opredijeljenosti nove parlamentarne većine za EU i NATO put BiH.

Što se tiče Federacije BiH, situacija u ovom entitetu nije sjajna s obzirom na to da se za razliku od Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije iskristalisala većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i tri zastupnika iz Nezavisnog bloka u ovom trenutku imaju 48 od 98 ruku u donjem domu Federalnog parlamenta, što nije dovoljno za većinu. Lideri Bh. bloka, a koji čine SDP, DF i Naša stranka, već su odbili koaliciju sa SDA i HDZ-om, što znači da će morati pregovarati s drugim blokom stranaka koji čine SBB, PDA i A-SDA.