Vijenci i molitve
375

Delegacije odale počast građanima Sarajeva koji su dali živote za cjelovitu BiH

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Vječna vatra (Foto: T. S./Klix.ba)
Brojne delegacije s različitih nivoa vlasti u BiH, udruženja i predstavnici antifašista položili su jutros cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, Velikom parku i Vraca u Sarajevu te odali počast svim vojnim i civilnim žrtvama koje su dale živote za BiH.

Cvijeće su položili i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, premijer KS Edin Forto i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te drugi.

Spomenik Vječna vatra i Vraca su podignuti u znak odavanja počasti i vječnoj zahvalnosti građana BiH svima onima koji su dajući svoje živote doprinijeli tome da danas slavimo 25. novembar kao Dan državnosti i da imamo svoju cjelovitu državu.

Polaganjem vijenaca i cvijeća delegacije su se prisjetile i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH na čijem zasjedanju je 25.11.1943. godine obnovljena državnost BiH te proglašena zemljom koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska i naroda i građana koji u njoj žive.

Iako su druge sile željele da BiH bude pokrajina drug države, naši narodi su se izborili da budemo jednaka federalna jedinica u okviru SFRJ i imamo svoju državnost koja je tada obnovljena prvi put nakon 480 godina, odnosno pada srednjovjekovne bosanske države.

Na ovaj dan prisjetili su se i sve nevino stradale djece u proteklom ratu 92-95 kada je također odbranjena BiH, a njena nezavisnost, cjelovitost i državnost sačuvana. Životi malih anđela utkani su u temelje BiH kao opomena i upozorenje da trebamo raditi na njenom očuvanju i napretku.