Rad na terenu
3

Delegacije NATO-a i BPK Goražde razgovarale o statusu neperspektivne vojne imovine

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je posjetio bataljon 4. Pješadijske brigade OS BiH u kasarni Kosova u Ustikolini, brigadir Morten Henriksen, zamjenik komandanta štaba NATO-a u BiH sa predstavnicima Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH susreo se i sa zvaničnicma grada i BPK Goražde.

Na sastanku u zgradi kantonalne vlade razgovarali su o aktivnostima NATO štaba u BiH, kao i zajedničkoj saradnji civilnih struktura sa Oružanim snagama u BiH.

"Želio sam informisati vojnike o aktivnostima NATO-a, ali i čuti o saradnji koja postoji između lokalnih vlasti i Oružanih snaga BiH, šta dobro funkcionira, a šta ne funkcionira najbolje", kazao je kratko Morten Henriksen, zamjenik komandanta štaba NATO-a u BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Premijer BPK Goražde Emir Oković ističe da je razgovarano i neperspektivnoj vojnoj imovini i objekatima.

"Riječ je o neperspektivnoj vojnoj imovini i objektima za kojima postoji potreba i zahtjev lokalnih zajednica da se stave u upotrebu. I ova posjeta još jednom je potvrdila izuzetno dobru saradnju i uvažavanje vojnih i civilnih struktura što je, na kraju krajeva, slika i ogledalo jedne države, i to je po meni najveći značaj sastanka uz potrebu da najavimo buduću saradnju", rekao je Oković.

On je kazao da je poznato da OS BiH u BPK dosta rade na terenu.

"Ovih dana se završava sanacija 30 km lokalnih puteva u ruralnim područjima prije svega grada Goražda. Oružane snage uključene i u druge projekte koje mi implementiramo na nekim memorijalnim kompleksima i slično. Očekujemo je i ubuduće jer svi mi težimo EU intergacijama i NATO savezu, što je i u BPK još jednom istaknuto kao neka potreba ili cilj", kazao je Oković.