Žalba na vlast u KS
162

Delegacije iz RS-a neće doći na obilježavanje u Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović potvrdio je danas da stradanje pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA), u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992. godine, ove godine neće obilježavati na mjestu stradanja u Sarajevu.

Odbor Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da se godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi 3. maja vjerskim obredom i polaganjem vijenaca u Istočnom Sarajavu, odnosno Miljevićima, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, proteklih godina, sa cvijećem i vijencima, okupljali su se članovi porodica stradalih i delegacija iz RS-a da bi obilježavali godišnjicu stradanja vojnika JNA.

Savanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je razlog zbog kojeg ove godine ne idu u Sarajevo to što „sigurnosna situacija nije adekvatna“, podsjetivši da su ranijih godina taj skup osiguravale velike snage policije.

Da bi, kaže, izbjegli takve situacije i moguće provokacije, donijeli su tu privremenu odluku o obilježavanju samo u Miljevićima.

"Kantonalne vlasti nisu nam dozolile da postavimo spomen-obilježje s imenima stradalih i po hrišćanskim običajima ne možemo adekvatno vršiti pravoslavni vjerski obred na tom mjestu u Dobrovoljačkoj. Sve dok nam to ne dozvole, nećemo ići u Sarajevo" ustvrdio je Savanović.