BiH
0

Delegacije Grada i Kantona Sarajevo posjetile Mojmilo

Sarajevo-x.com
Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačenikom Alijom Behmenom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Marinom Ivaniševićem posjetila je danas lokalitet Park šume Mojmilo i eko-kuću u općini Novi Grad Sarajevo.

U delegaciji su bili i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić te ministar prometa i komunikacija KS Mihajlo Krmpotić, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić sa saradnicima prezentirao je status projektnih aktivnosti na tom lokalitetu i aktivnosti planirane za ovu i narednu godinu.

Na tom je području predviđena izgradnja trim staze, sportskog igrališta, tubbinga, sankališta te skijaške staze, uz vegetacijsko uređenje i proširenje obuhvata zaštićenog pojasa na obje padine brda Mojmilo.

Hadžić je potvrdio institucionalnu zainteresiranost i podršku Kantona i Grada Sarajevo realizaciji spomenutog projekta, ali i finansijskim sredstvima.

Dogovorene su aktivnosti oko produženja kombi linije do eko-kuće na Mojmilu, definiranja regulacionog plana zaštićenog područja, te zajedničke promocije ovog projekta u zemlji i inostranstvu.

"Općina Novi Grad se trudi da djeci i roditeljima kroz projekte ovakve naravi pruži uvjete za odmor, rekreaciju i mogućnost uživanja te bavljenja djece zimskim sportovima a da pritom ne moraju napuštati 'svoje dvorište'", kazao je Hadžić.

U toku je izgradnja trim staze i vegetacijsko uređenje na padinama brda Mojmilo.

Razgovarano i o zajedničkom djelovanju u okviru drugih značajnih projekata na nivou Grada i Kantona Sarajevo, važnih za unapređenje urbanog planiranja, privredni razvoj, zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa te jačanje turističkih kapaciteta.