|

Delegacije EBRD-a i KS: Izgradnja tunela na području Kobilje Glave naš je prioritet

Delegacije EBRD-a i KS: Izgradnja tunela na području Kobilje Glave naš je prioritet
0
Klix.ba
20.11.2014. u 16:36
4
komentara
0

dijeljenja
Delegacije EBRD-a i KS: Izgradnja tunela na području Kobilje Glave naš je prioritet
O realizaciji trenutnih i o budućim potencijalnim razvojnim projektima finansiranim iz kredita ERBD-a (Evropske razvojne banke) danas su sa delegacijom Kantona Sarajevo razgovarali novoimenovani direktor ove banke za Zapadni Balkan Holger Munet i direktor Predstavništa ERBD-a u BiH Ian Brown.
Ministar finansija i vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, koji je i predvodio kantonalnu delegaciju, upoznao je goste sa realizacijom 16,5 miliona eura vrijednog ERBD-ovog kredita, od čega se finansiraju radovi na izgradnji južne logitudinale, I, XII transverzale:

"Dionicu puta od Grbavice do zgrade OHR smo završili, uspostavljena je zadovoljavajuća dinamika radova, i u toku je rješavanje imovinsko - pravnih odnosa na terenu kako bi se nastavio dalji rad", istakao je Kozadra. On je naglasio da upravo rješavanje ovih odnosa zahtjeva velika finansijska sredstva koja se ne mogu obezbijediti iz budžeta a ni iz kredita ove banke te da bi ERBD mogao dati pomoć i podršku kod drugih finansijskih institucija za ova nedostatna sredstva, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

Posebno je danas potcrtana potreba nastavka radova na I transverzali te povezivanje ove cestovne komunikacije sa koridorom Vc. Kako je istakao Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste KS, projekt I transverzale vrijedan je 160 miliona KM, ali da naš trenutni prioritet u njenoj parcijalnoj izgradnji jeste izgradnja tunela na Kobiljoj Glavi vrijednog 30 miliona KM. Za sve projekte o kojima se govorilo spremna je projektna dokumentacija. Rješavanje imovinsko - pravnih odnosa ostaje pitanje za sebe.

"Saradnja sa ERBD-om nam je pomogla da ubrzamo rješavanje statusa mnogih objekata na trasi budućih saobraćajnica, a tu mislim na mnoge ilegalne i privremene objekte koji se tu nalaze. To će Kanton i općine morati po hitnom postupku rješavati", dodao je Zolj.

Potreba i nužnosti ulaganja u vodovodnu infrastrukturu nije upitna. Današnji sagovornici su izrazili nadu da će se razgovori o kreditiranju ovog projekta ponovno otvoriti, te da će se steći i formalni uslovi za dobijanje ovog kredita.

Direktor ERBD za Zapadni Balkan Holger Munet osvrnuo se na principe kojim se ova banka vodi u procedurama kreditiranja.

"Mi podržavamo projekte koji direktno utiču na život građana. Takođe želimo da krediti dođu do krajnih realizatora, preduzeća. To osigurava transparentnost i djelotvorno finansiranje. Naši krediti se vežu i na reforme koje je nužno provesti. I dalje ćemo podržavati projekte cestovne i komunalne infrastrukture, to je veoma važno za kvalitet života građana. Želimo vidjeti i integralan pristup sektoru javnog saobraćaja i spremni smo pružiti podršku takvim projektima", rekao je Munet.

Uz projekte vezane za glavne gradske saobraćajnice, danas se govorilo i o projektima izgradnje biciklističke staze od Ilidže do Kozije ćuprije, o izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice. Iskazana je obostrana želja da se nastave razgovori i dogovori i sa novim nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...