Potočari
0

Delegacija Vlade RS položila vijenac

SRNA
Delegacija Vlade Republike Srpske (RS), koju čine ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković i savjetnik premijera RS Miladin Dragičević položila je vijenac na spomen obilježje nastradalim Bošnjacima u Memorijalnom centru u Potočarima.

Gluhaković je rekao novinarima da je želja Vlade RS da na ovim prostorima zavlada definitivan mir i da se svi okrenu jačanju ekonomije i stvaranju boljih uslova za život svih u BiH, a posebno djece.

Zvanični program obilježavanja 17. godišnjice srebreničke tragedije, komemoracija i ukop posmrtnih ostataka nastradalih počeo je u 12.00 sati, a od ranog jutra kolone automobila sa onima koji žele da prisustvuju komemoraciji pristižu u Srebrenicu i Potočare.

Budući da je organizovan i autobuski prevoz iz mnogih gradova BiH, u Potočare su već oko 8.30 počeli pristizati i prvi autobusi.

Pripadnici policije RS, koja obezbjeđuje ovaj skup, raspoređeni su oko prilaznih puteva do Srebrenice i Potočara i regulišu saobraćaj, kako ne bi došlo do zastoja i kako bi svi koji žele prisustvovati današnjoj komemoraciji bezbjedno doputovali u Potočare.

Najavljeno je da će na skupu govoriti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, američki ambasador Čarls Ingliš, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i načelnik srebreničke opštine Osman Suljić.

Nakon komemoracije, uz vjerski obred, koji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, u Memorijalnom centru će biti ukopani posmrtni ostaci 534 identifikovana Bošnjaka, koji su nastradali u julu 1995. godine.
Sa današnjim ukopom, u Memorijalnom centru će ukupno biti ukopano 3 749 Bošnjaka, od kojih je većina nastradala u julu 1995. godine.