BiH
0

Delegacija Vlade RS 9. i 10. februara u posjeti Mostaru

SRNA
Delegacija Vlade Republike Srpske, koju će predvoditi savjetnik premijera Miladin Dragičević, posjetiće 9. i 10. februara Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu i Grad Mostar, potvrdio je Srni paroh mostarski Radivoj Krulj.

Prema protokolu posjete, delegacije Vlade RS i Srpske pravoslavne crkvene opštine razgovaraće sa premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećkom Borasom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, između ostalog, o unapređenju povratka raseljnih lica i održivom povratku na području Kantona i grada Mostara.

U saopštenju iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar saopšteno je da će prilikom susreta sa Borasom, koji je predviđen za srijedu, 10. februara, biti ukazano na neusklađenost Ustava Kantona sa Ustavom Federacije BiH i BiH u vezi sa konstitutivnošću srpskog naroda.

"Tokom susreta biće riječi i o neregularnoj registraciji SPKD Prosvjeta Mostar (paraprosvjeta, jer nije ispoštovan Statut Prosvjete i Glavnog odbora ove institucije) kod kantonalnog Ministarstva pravde iako je SPKD Prosvjeta registrovano na državnom nivou i zaštitilo ime i znak u Institutu za intelektualnu svojinu", navodi se u saopštenju.

Delegacije Vlade RS i Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar ukazaće i na neravnopravnost i nemogućnost ocjenjivanja i održavanja pravoslavne vjeronauke u srednjim školama na području ovog kantona.

Na sastanku sa gradonačelnikom Mostara, koji je predviđen za utorak, 9. februara, biće riječi i o unapređenju povratka nacionalizovane imovine SPC, zajedničkoj podršci obnove Sabornog hrama i projektima SPC od zajedničkog razvojnog interesa za Grad i Crkvu.

Konferencija za novinare trebalo bi da bude održana u utorak, 9. februara u 13.00 časova na ruševinama Saborne crkve u Mostaru, a ukoliko to ne budu dozvolili vremenske prilike onda u kancelariji Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.