Posjete
0

Delegacija Vlade FBiH u Tuzlanskom kantonu

Sarajevo-x.com
Tuzlanski kanton i općinu Lukavac danas je posjetila delegacija Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Nedžadom Brankovićem.

U delegaciji su, pored premijera, bili i federalni ministar kulture i sporta gavrilo Grahovac, ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, ministar zdravstva Safet Omerović i sekretar Vlade Federacije Ismet Trumić.

U jutarnjim satima delegacija Vlade FBiH posjetila je menadžment Global Ispat kosne industrije Lukavac gdje su se sastali sa predstavnicima ove kompanije. Tokom jednosatnog sastanka koji je bio zatvoren za javnost dogovorili su neke konkretne korake za prevazilaženje krize u ovom proizvodnom gigantu. Prema riječima generalnog direktora GIKIL-a na sastanku je između ostalog bilo govora o smanjenju cijene transporta koksa želejeznicom.

"Suština ovih razgovora je da nađemo model da se proizvodi Koksare iz Lukavca prodaju i izvoze. Ovo nisu godine kada neko na nekom treba zarađivati. Ovo su godine kada se ugovori trebaju kreirati na bazi otvorenih kalkulacija da bi se pogoni i postrojenja u čiju se obnovu uložilo održali u funkciji", rekao je nakon održanog sastanka u izjavi za medije premijer Branković.

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Brankovićem danas je posjetila i Dom zdravlja Lukavac, a povod je svečano otvaranje odjela CT dijagnostike.

U investiciji nabavke ovog aparata vrijednosti 750.000 KM Vlada Federacije je učestvovala sa iznosom od 200.000 KM. Nabavku su pomogli i Kanton i općina Lukavac čime su potvrdili svjesnost u važnosti otvaranja dijagnostičkog centra, jedinstvenog kada su u pitanju domovi zdravlja u Federaciji.

Ministar zdravstva Safet Omerović i premijer Branković presjecanjem vrpce su stavili u funkciju CT aparat koji je, napomenimo, na raspolaganju ne samo pacijentima sa područja općine Lukavac, već i svim ostalim sa područje Tuzlanskog kantona. Za sve pacijente koji imaju uredno ovjerenu uputnicu pregledi su besplatni bez obzira iz koje općine TK dolaze.

Na kraju posjete održan je i radni sastanak u kabinetu načelnika općine Lukavac Dževada Mujkićakoji je uputio nove zahtjeve prema Vladi Federcije BiH.

Prvenstveno je tražena pomoć u realizaciji projekta industrijske zone, te rješavanje raskrsnice na magistralnom putu M4 na ulazu u Lukavac. Načelnik je tražio od premijera da se u komisije za dodjelu okolinskih dozvola firmama koju svoju djelatnost obavljaju na području općine Lukavac imenuju i ljudi iz Lukavca.

"Mi smo ti koji tu žive i udišu taj zrak, i na neki način i imamo pravo to tražitijer moramo znati šta u njima piše i da li se privredni subjekti pridržavaju obaveza nastalih po tim dozvolama“, rekao je između ostalog načelnik Mujkić.

"Moram kazati da se ono što se vidi i čuje o općini Lukavac treba prenijeti svima u Bosni i Hercegovini, jer ovakve riječi optimizma, ovakvo uvjerenje da se vlastitim rukama i vlastitom pameću i znanjem može boriti sa ekonomskom krizom treba svima kao nova snaga, novi impuls da rješavamo probleme“, rekao je na kraju posjete općini Lukavac premijer Nedžad Branković u izjavi za RTV Lukavac.