{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića

F
28.10.2008. u 18:23
0
3
Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića
0
Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića
Lokalni izbori, opća politička situacija, ustavna reforma, školstvo i ispunjavanje uvjeta preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bile su glavne teme današnjeg sastanka predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića se grupom ambasadora pri Vijeću Evrope.
Sudionici sastanka složili su se da Dejtonski sporazum i postprijemni uvjeti Vijeća Evrope moraju biti implementirani u cijelosti. U tom kontekstu, istaknuta je neophodnost ustavne reforme počev od usklađivanja državnog i entitetskih ustava i zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, do onih državnih struktura i institucija koje će Bosni i Hercegovini omogućiti da ispunjava svoje obaveze na putu prema evroatlantskim strukturama.

Imajući u vidu cjelokupne prilike, najprihvatljiviji model je amandmansko djelovanje u fazama, rečeno je ovom prilikom.

Ozbiljna zabrinutost iskazana je zbog segregacije u školama i potpune neusklađenosti obrazovnih programa.

Tihić se složio sa stavom Vijeća Evrope i Evropske komisije da je nužno izvršiti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, ali da sada nisu neophodne etničko-religijske i lingvističke odrednice, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Njemačke, Irske, Luksemburga i Rumunije pri Vijeću Evrope Eberhard Koelsch, Margaret Hennessey, Ronald Mayer, Steltan Stoian i gospođa Caroline Ravaud, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: