{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića

F
28.10.2008. u 18:23
0
3
Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića
0
Delegacija Vijeća Evrope kod Tihića
Lokalni izbori, opća politička situacija, ustavna reforma, školstvo i ispunjavanje uvjeta preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bile su glavne teme današnjeg sastanka predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića se grupom ambasadora pri Vijeću Evrope.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sudionici sastanka složili su se da Dejtonski sporazum i postprijemni uvjeti Vijeća Evrope moraju biti implementirani u cijelosti. U tom kontekstu, istaknuta je neophodnost ustavne reforme počev od usklađivanja državnog i entitetskih ustava i zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, do onih državnih struktura i institucija koje će Bosni i Hercegovini omogućiti da ispunjava svoje obaveze na putu prema evroatlantskim strukturama.

Imajući u vidu cjelokupne prilike, najprihvatljiviji model je amandmansko djelovanje u fazama, rečeno je ovom prilikom.

Ozbiljna zabrinutost iskazana je zbog segregacije u školama i potpune neusklađenosti obrazovnih programa.

Tihić se složio sa stavom Vijeća Evrope i Evropske komisije da je nužno izvršiti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, ali da sada nisu neophodne etničko-religijske i lingvističke odrednice, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Njemačke, Irske, Luksemburga i Rumunije pri Vijeću Evrope Eberhard Koelsch, Margaret Hennessey, Ronald Mayer, Steltan Stoian i gospođa Caroline Ravaud, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u našoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: