{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Ustavnog suda Turske u posjeti bh. kolegama

F
31.7.2009. u 17:00
0
0
Delegacija Ustavnog suda Turske u posjeti bh. kolegama
0
Delegacija Ustavnog suda Turske u posjeti bh. kolegama
Zgrada Ustavnog suda BiH
Delegacija Ustavnog suda Republike Turske predvođena predsjednikom Haşimom Kiliçem posjetila je danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu, saopćeno je iz Ustavnog suda.
Ova prva bilateralna posjeta je i početak ispunjavanja obaveza koje imaju dva suda na osnovu memoranduma o razumijevanju potpisanog u aprilu ove godine u Ankari.

Predstavnici dvaju sudova su vodili stručne razgovore o pozitivnim i negativnim iskustvima Ustavnog suda BiH iz nadležnosti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Delegacija Ustavnog suda Republike Turske je upoznata s funkcioniranjem Ustavnog suda BiH, uključujući aspekt informatičke i tehničke podrške radu zaposlenih, za koju je istaknuto da je na visokom nivou.

Predsjednik Haşim Kiliç je između ostalog naglasio da „saradnja s Ustavnim sudom BiH predstavlja briljantan primjer balkanske tradicije koji stvara most između različitih iskustava u ustavnom sudstvu“.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović istaknuo je da se ustavno sudstvo danas susreće s veoma teškim zadacima jer je ono čuvar demokratije, pravne države i ljudskih prava i sloboda.

Ove vrijednosti nad kojima ustavno sudstvo bdije najvažnije su za ravnopravnost i partnerstvo u Evropi.

Zbog toga bilateralna saradnja koja vodi ka razmjenjivanju znanja i iskustva te čiji je cilj ojačavanje institucionalnih kapaciteta, postala je neizbježna.

Tokom posjete Ustavnom sudu BiH, delegacija Ustavnog suda Republike Turske je posjetila i Predsjedništvo BiH, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: