BiH
0

Delegacija Tužilaštva BiH na konferenciji državnih tužilaca na Brijunima

FENA
Delegacija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, s v.d. glavnim tužiocem Miloradom Barašinom na čelu, učestvuje na regionalnoj konferenciji državnih tužilaca na Brijunima, u Republici Hrvatskoj.

Centralne teme te konferencije, na kojoj učestvuju i predstavnici MKSJ, kao i glavni tužilac Tužilaštva pri MKSJ Serge Bramertz, ambasador SAD-a za pitanja ratnih zločina H.E. Clint Williamson, su dosadašnja i buduća saradnja tužilaca u regiji u vezi s radom na predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH na konferenciji je održao prezentaciju koja se odnosi na izradu dokumenta Analitičkog popisa ratnih zločina izvršenih u Bosni i Hercegovini.

U tom dokumentu, čiju izradu je pokrenulo Tužilaštvo BiH, bit će analitički popisani predmeti ratnih zločina izvršenih na određenim područjima u BiH, s podacima o vremenu izvršenja, žrtvama i mogućim osumnjičenim počiniocima i drugim podacima. Ovaj dokument pomoći će institucijama za provođenje zakona u BiH u izradi državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i određivanju prioriteta u radu.

Stručni analitičar Tužilaštva BiH Marko Prelec učesnicima konferencije prezentirao je rezultate u izradi Analitičkog popisa ratnih zločina izvršenih u BiH.

Također, jedna od tema konferencije na Brijunima je izrada inventure predmeta ratnih zločina između tužilaštava u regionu da bi se izbjegli slučajevi dupliranja predmeta ratnih zločina u tužilaštvima više zemalja.

Tužilaštvo BiH zainteresirano je da se ovaj proces inventure izvrši što prije, da bi se izbjegle i spriječile situacije da se u susjednim zemljama procesuiraju predmeti i raspisuju tjeralice protiv državljana BiH.

Predstavnici Tužilaštva BiH na konferenciji zastupaju stav da se predmeti ratnih zločina koji su izvršeni u BiH trebaju i moraju procesuirati isključivo pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine te da treba insistirati da se predmeti protiv državljana BiH pokrenuti u susjednim zemljama, trebaju proslijediti na procesuiranje Tužilaštvu BiH i pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.