Sarajevo
0

Delegacija Svjetske banke posjetila Općinski sud

FENA
Delegacija Svjetske banke (WB) danas je, u sklopu posjete Bosni i Hercegovini, posjetila Općinski sud u Sarajevu.

Delegaciju su činili Philippe Le Houreou, potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Jane Armitage, direktorica za BiH i regionalna koordinatorica za jugoistočnu Evropu, Marco Mantovanelli, šef Ureda za BiH, i Rinku Chandra, glavni oficir za strategiju i operacije.

Članovi delegacije su se sastali s Goranom Salihovićem, predsjednikom Suda, Verminom Hadžihasanović, predsjednicom Zemljišnoknjižnog (ZK) odjeljenja i Ismetom Huremović, šeficom ZK odjeljenja Suda.

Delegacija Svjetske banke je imala priliku posjetiti Zemljišnoknjižni ured sarajevskog suda te vidjeti kako se prije vršila manuelna uknjižba nekretnina u zemljišnoj knjizi, za razliku od danas kada se unos podataka i obrada zahtjeva stranaka vrši elektronskim putem.

Kako se navodi u saopćenju iz Općinskog suda u Sarajevu, delegaciji je predstavljen i program Laris Light putem kojeg sve fizičke i pravne osobe imaju mogućnost uvida u kopiju A, B i C lista zemljišne knjige.

Nakon obilaska renoviranih prostorija Suda, održan je i sastanak. Tom prilikom je predsjednik Salihović članovima delegacije predstavio način rada i organizaciju Suda, sudska odjeljenja te aktuelne probleme.

Između ostalog, naglasak je bio na komunalnim predmetima, nedostatku zatvorskih prostora, kao i na smanjenom budžetu Suda koji je izazvao mnoge probleme.

Salihović je naglasio da bi ukoliko dođe do smanjenja sudijskih plaća, odnosno kršenja člana 7. Ustava Federacije BiH, to moglo dovesti u pitanje uspjeh cjelokupne pravosudne reforme te prouzrokovati probleme kao što su odliv stručnog kadra, loši rezultati rada te pojava korupcije.

Philppe Le Houreou, potpredsjednik Svjetske banke, rekao je da je zadovoljan onim što se postiglo u ZK uredu Suda.

„Svjetska banka će nastaviti pružati pomoć Općinskom sudu u Sarajevu jer ono što nas najviše ohrabruje jeste ostvareni uspjeh. Naša podrška se uz vaše vodstvo pretvara u dobre rezultate“, istakao je Philippe Le Houreou.

Na kraju sastanka je dogovoreno da će Svjetska banka putem svojih projekata pružiti maksimalnu podršku bh. sudovima da bi se poboljšao rad pravosuđa, ali i poslovnog okruženja u BiH, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.