BiH
0

Delegacija SSDBiH najavljuje razgovore s bh zvaničnicima

FENA
Delegacija Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) boravit će od 28. do 30. januara u BiH, a planirano je da s bh. zvaničnicima razgovaraju o realizaciji njihovih zahtjeva koji su bitni za rad Saveza i bh. građane u inozemstvu te im saopće nove zahtjeve. SSDBiH očekuje aktivnije uključenje bh. organa vlasti u rješavanje njihovih problema.

Član GO SSDBiH Namik Alimajstorović kazao je Feni da su za bh. dijasporu već godinama ključni problemi dvojnog državljanstva i rješenje statusa više od milion građana BiH koji žive u dijaspori, uspostavljanje ministarstva za dijasporu, dodatna izmjena Izbornog zakona....

On kaže da je dosad djelomično riješeno tek pitanje dopunskog obrazovanja. Naime, odštampane su knjige za bh. dopunske škole koje djeluju u inozemstvu za djecu do četvrtog razreda.

"Bit će tu i neka nova pitanja kao što je ono vezano za promjene Ustava i popis stanovništva a SSDBiH, kao krovna organizacija bh. građana u dijaspori, želio bi aktivno sudjelovati u tom procesu", kazao je Alimajstorović.

Planirano je da se, u okviru zvanične posjete BiH, delegacija SSDBiH sretne s predstavnicima nadležnih državnih ministarstava, te Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata. Planiran je i susret delegacije SSDBiH s predstavnicima nadležnih komisija PSBiH kojih se tiče rad dijaspore. Delegacija SSDBiH s njima će razgovarati o zahjevima Saveza i raspitati se o mogućnosti puštanja u proceduru zakona koji su neophodni za rješavanje tih zahtjeva.

Programom posjete predviđeni su i susreti sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima FIPA-e, Saveza izbjeglica i raseljenih osoba BiH i Matice iseljenika. Delegacija SSDBiH trebalo bi da se sretne i s predstavnicima Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji priprema studiju o migraciji bh. građana, a u tom projektu, kaže Alimajstorović, trebalo bi da sudjeluje i SSDBiH.

Delegaciju SSDBiH predvode potpredsjednici Nesib Karišik i Belmin Zec, a u sastavu te delegacije bit će i članovi Glavnog odbora tog saveza.