{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo boravila u Briselu

S
10.6.2008. u 12:19
0
0
Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo boravila u Briselu
0
Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo boravila u Briselu
Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo, koju je predvodio predsjedavajući Denis Zvizdić boravila je protekle sedmice u studijskoj posjeti Uredu Kantona Sarajevo u Briselu.
U toku boravka u Briselu članovi delegacije upoznali su se sa radom Ureda. Predstavnik Ureda KS u Briselu, Dino Elezović, je obavijestio delegaciju o aktivnostima Ureda u toku protekle godine, te je rad ocijenjen kao veoma uspješan.

Ovom prilikom, prisustvovali su nizu edukativnih sesija. Jedna od njih bila je i "Financijska podrška Bosni i Hercegovini preko IPA programa“. Prisutnim je predstavljen program IPA-a kao okvir za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Program se sastoji od pet komponenti od kojih su za sada Bosni i Hercegovini pristupačne samo dvije, i to "Prelazna podrška i razvoj institucija“ i "Prekogranična saradnja“. Delegacija je dobila više informacija o kriterijima za dodjelu sredstava, kao i o prioritetima kao što su reforma javne administracije, ustavna reforma, reforme sudstva, obrazovanje, zdravstvo.

Drugi dio sesije se odnosio na način funkcionisanja Komiteta regija i naročito Komisije za Zapadni Balkan (RELEX). Predsjednik Komisije, gospodin Chabert je istakao dva razloga zbog čega je otvaranje Ureda od velike važnosti za Kanton Sarajevo - "Otvaranje Ureda pokazuje spremnost i dokazuje upornost Kantona Sarajevo da bude dio procesa izgradnje evropske platforme, a drugo, otvara mogućnost za buduću saradnju, razmjenu informacija i otpočinjanje integracijskih procesa.“

On je naglasio i značaj učešća Kantona Sarajevo na godišnjoj manifestaciji "Open Days 2008“, koja će se održati u oktobru tekuće godine. Kanton Sarajevo je jedina regija koja nije u nekoj od zemalja članica, niti zemalja kandidata za ulazak u Evropsku uniju, a koja će imati učešće u navedenoj manifestaciji. "Open Days 2008“ će ponovno biti prilika da Kanton Sarajevo predstavi svoje privredne, turističke i prirodne potencijale, te da učesnicima manifestacije iskaže neophodnu spremnost za dalju saradnju.

Ova posjeta bila je i prilika da se delegacija sastane sa predstavnicima regija Veneto, Friuli Venetia Giulia i Koruška, kao i sa predstavnicima regionalnih agencija za razvoj regije "Brisel - Glavni Grad“, te i sa voditeljem Predstavništva hrvatskih regija u Briselu. Konkretan dogovor postignut je sa predstavnicima italijanske regije Veneto, te je okvirno dogovoreno i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Delegacija je posjetila predstavništvo Bundesland Baden-Württemberg, gdje se sastala sa šefom predstavništva. Predstavnici Regije Baden-Württemberg su iskazali spremnost da pomognu mladim ljudima Kantona Sarajevo kako bi dobili stipendije i došli na školovanje u njihovo predstavništvo u Briselu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: