BiH
18

Delegacija Sindikata BiH napustila sjednicu ESV-a, sjednica prekinuta

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sjednica Ekonomskog-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas je prekinuta nakon što ju je delegacija Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) napustila zbog neslaganja sa socijalnim partnerima, u prvom redu zbog odluke o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović novinarima je kazao da su tražili odgovor od Vlade FBiH: zašto je zaustavljeno potpisivanje usaglašenog Općeg kolektivnog ugovora kojima se regulišu najniža prava radnika u FBiH i obrazloženje odluke koja je donesena jučer na sjednici Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Šatorović je istakao da socijalni partneri o tome nisu imali nikakvu informaciju.

"Ne želimo da budemo paravan održavanju ekonomsko-socijalnog dijaloga kroz sjednice ESV-a, a da se odluke donose na neformalnim sastancima i da se to prezentira kao gotova stvar, na koju Sindikat treba pristati", rekao je.

Naglasio je da Sindikat nije izašao iz socijalnog dijaloga, te smatra da "nije potrebno u ovom trenutku nastaviti priču".

"Na dnevnom redu nije bila tema o izmjenama Zakona o radu. Mi smo trebali to ranije znati i razmatrati. U ovom trenutku ne želimo niti imamo pravo da izađemo iz socijalnog dijaloga, ali ne želimo da učestvujemo u dijalogu u kojem ćemo imati podređen položaj. U utorak imamo sjednicu Predsjedništva i Upravnog odbora kada ćemo donijeti konkretne odluke o daljnjim postupcima Sindikata", rekao je Šatorović.

Iz Udruženja poslodavaca izrazili su žaljenje jer je sjednica prekinuta te smatraju da se sve može riješiti pregovorima.

Istakli su da od Vlade FBiH očekuju da se "zaustave bilo kakve aktivnosti u vezi s izmjenama Zakona o radu".

"Smatramo da u ovom trenutku ne može ništa pozitivno riješiti, možemo se samo vratiti nazad. Trebamo se fokusirati na Opći kolektivni ugovor, pregovore oko granskih kolektivnih ugovora, i bitnih zakona kao što je o uvezivanju staža socijalnoj zaštiti", istakao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić.