{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija SDP-a BiH u posjeti Njemačkoj

F
FENA
22.4.2008. u 16:43
0
0
Delegacija SDP-a BiH u posjeti Njemačkoj
0
Delegacija SDP-a BiH u posjeti Njemačkoj
Delegacija Socijaldemokratske partije BiH, sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu , je tokom posjeta sestrinskoj socijaldemokratskoj partiji Njemačke održala niz sastanaka s najodgovornijim SPD-ovim predstavnicima u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti.
Lagumdžija je iznio SDP-ovu ocjenu stanja u BiH izražavajući žaljenje što je došlo do usvajanja zakona koji su označili lažnu reformu policije u BiH. On je nedvosmisleno iznio jasne i precizne odgovore SDP-a BiH na stanje permanentne krize odgovornosti koju generira aktuelna bh. vlast.

Lagumdžija je o evropskoj budućnosti BiH posebno razgovarao s Gernot Elrerom, državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke. Tokom ovog razgovora ponovo je potvrđeno nedvosmisleno opredjeljenje njemačkih socijaldemokrata da evropska budućnost BiH znači njeno punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Sve članice Partije evropskih socijalista stoje na istom stajalištu, i u Evropskom parlamentu će se zalagati da bi ovaj stav zamijenio nedefiniranu “evropsku perspektivu zapadnog Balkana„ koju nude stranke desnog centra.

Jasno strateško opredjeljenje i obaveza potrebni su i Bosni i Hercegovini i regiji, ali i samoj Evropskoj uniji, kao bi se ojačala njena vjerodostojnost. Sudionici predstojećeg dijaloga moraju biti svjesni i primiti punu odgovornost za provođenje teških i bolnih reformi.

Pred partnerima se, po potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, nalazi vrijeme njihove primjene kao i obaveza usvajanja i primjene hiljada novih propisa kojim će BiH uskladiti svoj pravni sistem s evropskim pravom.

U otvorenom razgovoru s Kurtom Beckom, predsjednikom SPD-a, Lagumdžija je pored evropskog puta BiH razgovarao o modalitetima saradnje i podrške njemačkih socijaldemokrata kako bi put Bosne i Hercegovine u Evropu bio socijaldemokratski.

Ocijenivši dosadašnju saradnju uspješnom, oba predsjednika su se složila da je potrebno dalje jačati i proširivati približavanje BiH Evropskoj uniji, te da se neophodno mora pratiti, pa čak mu i prethoditi značajnije i intenzivnije uključivanje SDPBiH u rad PES-a.

Socijaldemokratski odgovor tranziciji BiH mora biti jednak odgovoru ljevice na globalizaciju: borba za očuvanje ljudskosti u društvu, borba za zaštitu temeljnih socijaldemokratskih vrijednosti u društvu - jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde. SDPBiH može računati na punu podršku njemačkih drugarica i drugova u svom zastupanju ovih vrijednosti tokom procesa integracije BiH u EU, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: