{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija saveza logoraša u BiH u Tužilaštvu BiH

F
8.11.2011. u 15:32
0
0
Delegacija saveza logoraša u BiH u Tužilaštvu BiH
0
Delegacija saveza logoraša u BiH u Tužilaštvu BiH
Murat Tahirović
Delegacija Saveza logoraša u BiH predvođena predsjednikom Muratom Tahirovićem sastala se danas u Tužilaštvu BiH s Vesnom Budimir, šeficom Posebnog odjela za ratne zločine.
Razgovarano je o razlozima koji su doveli do zastoja u procesuiranju ratnih zločina, teškoćama na tom planu, uključujući pokušaje "politiziranja određenih slučajeva" te konkretnim predmetima za čije je procesuiranje zainteresiran Savez logoraša u BiH.

Tahirović je u izjavi za medije datoj nakon sastanka istaknuo da je dobio uvjeravanja da je u fokusu rada državnog tužilaštva 305 predmeta, koji se odnose na najteže slučajeve ratnih zločina, počinjenih u BiH, uključujući odgovornost tzv. kriznih štabova.

Uz uvjerenje da će Tužilaštvo BiH u tome ustrajati, Tahirović očekuje da će procesuiranje tih predmeta biti krucijalno za dokazivanje i utvrđivanje "hijerarhije" zločina na prostoru BiH te predstavljati novi pomak u realiziranju obaveza na planu procesuiranja ratnih zločina.

Inače, do sastanka u Tužilaštvo BiH došlo je na inicijativu Udruženja logoraša "Prijedor 92." čiji su predstavnici izrazili ogorčenost zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom u dijelu općine Prijedor (šest mjesnih zajednica), počinjen od 20. do 25. jula 1992. godine.

"Zasigurno se radi o jednom od najtežih zločina u proteklom ratu na prostoru BiH, gdje je za pet dana ubijeno oko 1.800 civila, a u vezi s kojim dosad nije podignuta nijedna optužnica ", izjavio je predsjednik Udruženja "Prijedor 92" Mirsad Duratović.

Na značaj učinkovitijeg pristupa na planu procesuiranja odgovornih za ratne zločine ukazao je i sekretar Udruženja Sudbin Musić, navodeći da je tokom sastanka u Tužilaštvo BiH konkretno dogovoreno da se poduzmu urgentni koraci na istragama koje se tiču "najosjetljivijih" predmeta.

U Udruženju "Prijedor 92." očekuju da će do kraja godine biti podignute optužnice protiv odgovornih za ratne zločine na spomenutom području.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: