{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Sarajeva posjetila Veneciju

F
25.6.2008. u 13:00
0
0
Delegacija Sarajeva posjetila Veneciju
0
Delegacija Sarajeva posjetila Veneciju
Delegacija Gradskog vijeća Sarajeva, s vijećnikom Velijom Kadićem na čelu, boravila je u zvaničnoj posjeti pobratimskom gradu Veneciji.
Predstavnike Sarajeva primili su najviši predstavnici Venecije, gradonačelnik Massimo Cacciari, predsjedavajući Gradskog vijeća Renato Boraso i ministrica kulture Luana Zanella. U toku posjete upriličen je susret i s predstavnicima svih političkih partija koje djeluju u Gradskom vijeću Venecije. Organizirana je specijalna svečana i radna sjednica GV-a Venecije posvećena razvoju i obogaćivanju odnosa gradova pobratima.

Vijećnici Venecije su informirani o aktuelnim programima razvoja Sarajeva. Predstavljen im je projekt rekonstrukcije Vijećnice, a Grad Venecija pozvan da podrži obnovu tog kulturno-historijskog spomenika. Predstavnicima Venecije je zahvaljeno na podršci građanima Sarajeva u vrijeme opsade. Pozvani su da posjete glavni grad BiH radi razgovora o suradnji dvaju gradova.

Gradonačelnik Cacciari je iskazao riječi divljenja za građane Sarajeva, "koji su uspjeli ponovno roditi svoj grad, u kulturi, politici, ekonomiji, učinivši sve da preuzme ponovno historijsku ulogu prijestolnice".

Posebna zahvalnost gradske delegacije Sarajeva Veneciji upućena je za podršku projektu Ars Aevi.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Projekta Ars Aevi, zahvalio je Veneciji na ulozi u procesu formiranja Kolekcije Ars Aevi, djelovanju i internacionalnoj promociji tog projekta i na suradnji u organizaciji paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu 2003. Naglasio je sudjelovanje Venecije u pripremi preliminarnih arhitektonskih projekata za Muzej/Centar Ars Aevi i pozvao Grad Veneciju da bude domaćin izložbi „ArteFacts: Decenija umjetnosti Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu“ u periodu održavanja Venecijanskog bijenala 2009. godine.

Gradonačelnik Venecije je potvrdio da će Venecija i dalje biti partner projekta Ars Aevi u procesu izgradnje muzeja suvremene umjetnosti u Sarajevu, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: