Delegacija Rijaseta IZ posjetila Fazlagića Kulu

F
FENA
12.12.2008. u 21:05
0
19
Delegacija Rijaseta IZ posjetila Fazlagića Kulu
0
Delegacija Rijaseta IZ posjetila Fazlagića Kulu
Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u kojoj su bili muftija mostarski Seid ef. Smajkić, muftija vojni Ismail ef. Smajlović i šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Muharem ef. Omerdić, posjetila je danas povratnike u Fazlagića Kuli kod Gacka gdje je uoči Kurban-bajrama zapaljena džamija.
S njima su u posjeti džematlijama u Fazlagića Kuli bili i glavni imam trebinjski Husen ef. Hodžić i imam trebinjski Sadet ef. Bilalić.

Delegacija Rijaseta bila je duboko potrešena prizorom kojeg je vidjela. Od prelijepe džamije sada je ostalo zgarište. Džematlije, povratnici u Fazlagića Kulu ispričali su da su bili užasnuti kada su na Bajram krenuli da klanjaju bajram namaz i zatekli samo munaru i vanjske zidove džamije. Ostalo je bilo sve sagorjelo.

Umjesto u svojoj džamiji, oni su bajram namaz klanjali na ledini nedaleko od spaljene džamije.

Članovi delegacije Rijaseta pokušali su da ohrabre džematlije da se ne pokolebaju u ostanku na ovom području i izrazili nadu da će nadležni organi što hitnije provesti istragu te da će Islamska zajednica pomoći da se džamija što prije obnovi.

Delegacija je potom s džematlijama Fazlagića Kule obavila džumu namaz u džamiji u Ključu, mjestu udaljenom dvadesetak kilometara od Fazlagića Kule.

Džamija je u ovom mjestu obnovljena i otvorena u maju 2002., a već u septembru iste godine bila je minirana. Ponovo je obnovljena i svečano otvorena 2005.

U ovoj džamiji će vjernici iz Fazlagića Kule obavljati džumu namaz dok im se ponovo ne obnovi njihova džamija.

Današnju džumu namaz u džamiji u Ključu imamio je Seid ef. Smajkić, hutbu je održao Muharem ef. Omerdić, a nakon džume namaza prigodnim govorom prisutnim su se obratili i s njima o povratničkim problemima razgovarali Ismail ef. Smajlović i Husein ef. Hodžić, javila je Mina.


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: