BiH
0

Delegacija Republike Ugande posjetila Sud BiH

FENA
Sud Bosne i Hercegovine protekla je dva dana bio domaćinom delegaciji Republike Ugande koju je predvodio ministar pravde Frederick Ruhindi.

Sud su posjetili sudije Posebnog odjela za ratne zločine pri Vrhovnom sudu Ugande i državni tužioci te pravnici, analitičari i registrar, saopćeno je iz Suda BiH.

Posjeta Sudu BiH dio je studijskog putovanja u organizaciji danske Agencije za međunarodni razvoj (DANIDA) i Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu (ICTJ), tokom kojeg će delegacija posjetiti i Tribunal za Sierra Leone te Tribunal u Haagu.

Nakon okončanja ratnih sukoba u Ugandi između vlade i pobunjenika, mirovnim sporazumom je predviđena uspostava posebnog Odjela za ratne zločine pri Vrhovnom sudu Ugande da bi se procesuirali predmeti ratnih zločina.

Cilj posjete bila je razmjena iskustava s kolegama iz BiH te način da se sudije i tužioci iz Ugande informiraju o specifičnostima vezanim za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Gosti iz Ugande izrazili su zahvalnost sudijama Suda BiH na prezentacijama i savjetima, koji će im, kako su rekli, uveliko olakšati posao.